09 de novembre del 2017
L’estelada oneja a l’avinguda Marquès de Tamarit d’Altafulla en record a les persones que van fer possible el 9-N ara fa tres anys
Tot i tractar-se d’un acord plenari, enguany només hi han pres part els regidors d’AA. L’EINA i PDeCat acusen l’actitud de l’equip de govern “d’hipòcrita”. C’s tampoc hi ha assistit “per motius laborals”
L’estelada torna a onejar com cada 9 de novembre a l’avinguda Marquès de Tamarit d’Altafulla des d’aquest dijous al matí. La hissada de la bandera independentista dóna compliment a l’acord plenari que establia aquesta data com una de les jornades reivindicatives en què havia d’onejar al municipi, en aquest cas en record a les persones que van fer possible el 9-N ara fa tres anys. Les dues altres dates assenyalades van ser la de l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, i la del 23 d’abril, Diada de Sant Jordi.
Enguany, però, la cita ha tingut un caire especial. Tot i tractar-se d’un acord plenari, només hi han pres part els regidors d’Alternativa Altafulla. Ha encapçalat l’acte l’alcalde, Fèlix Alonso, acompanyat dels edils Montse Castellarnau, Marisa Méndez-Vigo, i Jaume Sànchez. El regidor Micha Preuss ha excusat la seva presència per motius laborals. Tampoc hi han assistit ni els regidors de L’EINA, ni els del PDeCat, ni el de C’s.
El batlle s’ha mostrat convençut que “els drets de Catalunya s’han de seguir lluitant, però sempre per guanyar autonomia i no pas per perdre-la, com està succeint en aquests moments”.
Quan se celebren tres anys de la celebració de la consulta del 9-N, Fèlix Alonso ha fet un balanç negatiu de l’evolució de la situació. Ha lamentat que “ha anat a pitjor en tots els nivells”, que “estem en un context d’anormalitat”, i que “hem perdut 40 anys”. Una situació de la qual ha culpat el govern del PP, però en què també ha apuntat a altres responsables que “no han sabut veure que per sobre dels seus interessos personals i electorals hi ha un país que es diu Catalunya”.
Tant L’EINA com el PDeCat consideren que l’acte institucional d’aquest dijous al matí és “totalment hipòcrita”.
El regidor de L’EINA, Jordi Molinera, ha criticat que és “un acte que AA utilitza bàsicament per enganyar alguns electors amb un cara d’un mínim d’independentisme o sobiranisme”. Per contra, però, ha assegurat que “durant aquests darrers dos mesos hem pogut veure la seva actitud real, sense ni tan sols permetre el debat de mocions sobre l’1-O”. Ha qualificat “del tot hipòcrita hissar una bandera que no els representa”, de la mateixa manera que ho seria que L’EINA els acompanyés.
Molinera ha asseverat que “els hem deixat sols com estan a l’Ajuntament perquè vegin que o comencen a parlar amb la resta de grups municipals o continuaran estant sols”. Ha afegit que “a nivell de poble també ho estem veient”.
El detonant d’aquesta decisió de no assistir a la hissada de l’estelada ha estat la manca de voluntat del govern de penjar la pancarta de “llibertat presos polítics” al balcó de l’Ajuntament. Ha lamentat que l’equip de govern negui que són presos polítics, i li ha demanat que si no ho són, expliquin que són perquè aleshores no entenen “què fa a la presó gent que fa política per fer actes polítics”. En aquest sentit s’ha mostrat “sorprès i indignat” perquè “un govern d’AA estigui actuant com un govern del PP, gairebé aliè a tot el que està passant”.
En aquesta mateixa línia s’hi ha referit el regidor del PDeCat, Pere Gomés. També ha titllat l’actitud de l’equip de govern “d’hipocresia portada a la màxima expressió”, de la qual ha assegurat que “no volem ser partícips”. També ha lamentat la manca de voluntat de penjar la pancarta de “llibertat presos polítics” al balcó de l’Ajuntament, i ha criticat “la manca de dignitat de ni tan sols convocar aquest dimecres una aturada en un dia de vaga general”.
L’EINA ha presentat una moció demanant la penjada d’aquesta pancarta al balcó de l’Ajuntament, que espera que es pugui incloure en el proper ple ordinari.
Des d’ambdues formacions, veuen “incomprensible” que alguns dels regidors d’AA participin de les manifestacions i que després votin tot el contrari al ple, i els demanen “coherència”.
Davant d’aquestes acusacions, l’alcalde, Fèlix Alonso, ha respost que “hipòcrita és no venir ja que van ser ells qui van proposar-ho al ple”. Ha insistit que “personalment, l’estelada no és la meva bandera, sinó que ho és la senyera, i l’únic que estem fent és donar compliment a un acord plenari”.
També ha insistit que “radicalitzar-se no convé ni a Catalunya ni a Altafulla”, i que “cal posar seny a una situació molt complicada”. En aquest sentit ha afegit que, “ens agradi o no, no podem somiar més enllà del que podem aconseguir, que es basa en la negociació”. Una situació que espera que arribi a partir del 21-D.
L’acte institucional d’aquest dijous al matí tampoc ha comptat amb la presència del regidor de C’s, Alberto Moreno, que no hi ha pogut assistir “per motius laborals”.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Jordi Molinera, regidor de L'EINA
Pere Gomés, regidor del PDeCat