Foto: Hospital Joan XXIII
31 de juliol del 2024
L’Hospital Joan XXIII impulsa la formació especialitzada i la constitució del Col·legi Oficial de Metges a Guinea Equatorial
La iniciativa forma part del programa FES Guinea i pretén establir un model d’ensenyament a llarg termini per als professionals de la salut del país africà
El Dr. Robert Memba, cirurgià de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i president de l’ONG +QSalud, ha mantingut aquest mes de juliol reunions clau amb el ministre de Sanitat de Guinea Equatorial, Mitoha Ondo’o, i amb el president del nou Col·legi de Metges del país, Pascual Ndjomo. L'objectiu principal d'aquestes trobades és avançar en la creació i implementació d’un programa nacional de formació per a especialistes quirúrgics a Guinea Equatorial.
Aquesta iniciativa, que forma part del programa FES Guinea liderat per +QSalud, busca establir un model de formació a llarg termini per als professionals de la salut del país africà. El primer Col·legi Oficial de Metges de Guinea Equatorial, creat aquest abril, serà una peça clau en aquest procés. A més, es compta amb la col·laboració del Servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, sota la direcció de la Dra. Rosa Jorba, per integrar aquesta institució en la formació dels futurs residents quirúrgics.
El projecte, que ha estat en marxa durant anys amb la col•laboració de la Dra. Mònica Rodríguez, directora de Docència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i presidenta de la Comissió Nacional de Medicina Interna d’Espanya, ha seguit un pla estructurat en diverses fases. En l’etapa inicial, es va avaluar les necessitats sanitàries de Guinea Equatorial i es va elaborar un mapa dels recursos disponibles. La fase intermèdia va incloure un acord d'entesa per implementar el programa ‘Train the Trainer’, mentre que la fase de consolidació ha vist l'execució d’intervencions educatives i el desenvolupament de projectes de formació avançada.
Les avaluacions i tallers realitzats han permès beneficiar 24 metges amb beques per a formació especialitzada a l’estranger. També s’ha creat una comissió reguladora en col•laboració amb el Ministeri de Sanitat de Guinea Equatorial, que ha inclòs el projecte +QSalud en el seu Pla Nacional de Desenvolupament Sanitari, vigent fins al 2025.
El Dr. Memba destaca que "FES Guinea és un programa de formació especialitzada únic que combina iniciatives efectives dirigides per una ONG amb el suport de les autoritats sanitàries i acadèmiques locals, assegurant així la seva sostenibilitat a llarg termini". Actualment, Guinea Equatorial compta amb només 0,4 metges formats per cada 1.000 habitants, amb una única facultat de medicina i menys de 100 especialistes nacionals en total.