26 de setembre del 2023
L'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària treballa per registrar una nova varietat d'ametlla més productiva i resilient al canvi climàtic
L’estudi es fa des de la finca experimental a Constantí, i els experts han aconseguit retardar la floració fins a dos mesos per evitar les gelades tardanes
L'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària, l’IRTA, treballa per registrar una nova varietat d'ametlla més productiva i resilient al canvi climàtic. Batejada com a 'Divina', s'ha obtingut a partir de la millora genètica clàssica d'anteriors varietats que actualment ja són presents al mercat.
L’estudi es fa des de la finca experimental que l’IRTA té a Constantí. Allí es planten les varietats seleccionades per les seves propietats genètiques i es fa seguiment del seu rendiment i qualitat. És el cas de la selecció 'Divina', amb què els investigadors han aconseguit retardar la floració fins a dos mesos, a principis d'abril, que permetria evitar gelades tardanes. Un dels responsables, Ignasi Batlle, destaca que aquesta varietat també és més resistent a la falta d’aigua.
En aquests moments, el projecte es troba en la seva darrera fase, la de registre, que podria allargar-se tres anys. Segons l'IRTA, caldrà esperar entre set i vuit anys perquè pugui ser comercialitzada i utilitzada pels pagesos de la zona.