22 de maig del 2015
L’operador turístic Agrupatur oferirà visites culturals al Castell del Catllar
Paral·lelament, l’Ajuntament també ha creat amb la Reial Societat Arqueològica Tarraconense la Fundació Castell del Catllar
L’Ajuntament del Catllar i l’operador turístic Agrupatur oferiran visites culturals al Castell. La intenció és que al voltant de 5.000 persones visitin l’edifici al llarg de l’any, i complementar aquesta iniciativa amb visites a la cooperativa i a altres indrets d’interès del municipi.
Paral·lelament, entorn de la construcció també s’ha constituït aquests darrers dies la Fundació Castell del Catllar. Una entitat que s’ha creat de la mà de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i de l’Ajuntament del Catllar, la finalitat de defensar, protegir, conservar, promoure i difondre el patrimoni de titularitat municipal d’interès històric, artístic, arquitectònic, documental i cultural.
El Castell del Catllar s’alça damunt les restes d’un poblat fortificat que data entre els segles VII-V aC, i que se situa en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. Tot i que la documentació escrita situa els seus inicis al segle XI, moment en què el riu era frontera entre els comtats catalans i el regne d’Al-Àndalus, les excavacions arqueològiques realitzades indicarien que els orígens de la fortificació es trobarien en època musulmana o fins i tot anterior.
L’estructura que s’observa actualment és el resultat del seu creixement a partir d’una muralla i torre primigènies a les quals s’hi van afegint dependències principalment entre els segles XIII i XVI. En aquest darrer segle és quan el castell va experimentar el seu creixement més notable, quedant configurat com una edificació amb fossat, de planta triangular, perímetre murallat amb dues torres a la façana principal i l’interior articulat per un pati central.
El senyoriu del castell i de la vila, que va néixer al seu redós durant la segona meitat del segle XII, va romandre en mans dels Montoliu fins a 1344, quan el va adquirir Pere de Requesens. El seu fill Berenguer el va vendre el 1351 a Bernat d’Olzinelles, tresorer i conseller del rei Pere III el Cerimoniós. Per matrimoni de la seva neta va passar als Queralt, després als Pallars i finalment als Queralt, que l’any 1599 esdevenien comtes de Santa Coloma.
L’any 2002 l’Ajuntament va adquirir la propietat de l’edifici, fins aleshores de propietat privada, i va iniciar els treballs d’excavació arqueològica del seu interior i posteriorment els de la seva de recuperació i consolidació. D’aquesta manera s’ha pogut recuperar un edifici històric emblemàtic per la població i alhora ha permès que el castell sigui la seu del Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià. Així mateix, el castell forma part de la Ruta dels castells de frontera promoguda des de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.