Notícies
11 de maig del 2016
La 18a edició del festival Tarraco Viva farà parada a Altafulla el proper 22 de maig
El parc de Voramar acollirà les recreacions ‘El món dels gladiadors a l’antiga Roma’ i ‘Les legions baiximperials’. Enguany s’ha optat per treure del cartell ‘La cerimònia del mar’
El festival Tarraco Viva tornarà a fer parada a Altafulla en la seva 18a edició. La cita d’enguany se celebrarà del 15 al 29 de maig, i la data programada al municipi és el dia 22. S’hi tornaran a representar al parc de Voramar les recreacions històriques ‘El món dels gladiadors a l’antiga Roma’ (17h), a càrrec de la companyia italiana Instituto Ars Dimicandi, i ‘Les legions baiximperials’ (18h), de la mà del grup tarragoní Septimani Seniores. En aquesta ocasió s’ha optat per treure del cartell ‘La cerimònia del mar’, un dels clàssics a la vila en el marc del festival. Ho ha avançat als micròfons d’aquesta casa el director de Tarraco Viva, Magí Seritjol.

En la primera, autèntics gladiadors romans faran una demostració sobre les diferents armes i tècniques de combat, tal i com es feien servir en aquell temps. I en la segona, les protagonistes seran les antigues legions altimperials que es van veure obligades a adequar-se als nous temps que s’avenien: el final de l’Imperi Romà. Degut a la crisi econòmica del segle III dC i de les reformes dels emperadors posteriors, ja al segle IV l’exèrcit tardoromà sembla radicalment diferent a l’exèrcit romà altimperial, ja que l’Estat no podia pagar els seus soldats. L’escenificació vol mostrar aquest inici de la decadència de l’expansió romana.

Enguany el certamen enceta una nova etapa en què vol presentar les relacions que van mantenir les grans civilitzacions del Mediterrani clàssic. Roma i Egipte aniran de la mà. L’aposta neix d’una de les pintures sobre tela que encara es conserven i en la qual s’observa la influència d’Egipte en el retrat d’un ciutadà romà. A un any de la celebració dels Jocs Mediterrani Tarragona 2017, el festival vol apropar al públic de Tarragona i als visitants de la ciutat a una realitat històrica fascinant: el Mediterrani com a bressol de grans cultures i civilitzacions de la Humanitat.

Més enllà dels més de 430 actes que es podran presenciar, el festival també és una oportunitat de gaudir també dels espais patrimonials de la ciutat, els escenaris on es realitzen molts dels actes del certamen: des del Pretori, fins a l’Amfiteatre, el Circ, el Fòrum de la Colònia, les Muralles, la Necròpolis Paleocristiana i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Però Tarraco Viva va més enllà de la ciutat de Tarragona. Des de l’any 2005, el MNAT va sumar al Festival la vil·la romana de Centcelles (Constantí) a través d’activitats de reconstrucció històrica lligades a la tardoantiguitat i, posteriorment, la vil·la romana imperial dels Munts a Altafulla, amb activitats que actuen com a eina de coneixement i d’apropament al públic. També participen poblacions com Cambrils, Falset o Porrera al Prioriat, a les quals enguany se suma també el columbari de Vila-Rodona.

La 18a edició del festival s’ha presentat aquest dimarts a Barcelona amb la voluntat d’atraure nous públics interessats en la difusió de la història a través dels seus relats. La presentació ha anat a càrrec del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; de la tinent d’alcalde de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, i del director del festival, Magí Seritjol.
Magí Seritjol, director de Tarraco Viva
Magí Seritjol, director de Tarraco Viva
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla