09 d'agost del 2023
La digitalització d’elements històrics està transformant l’estudi, preservació i difusió del patrimoni cultural
La URV ha incorporat l’ús de bessons digitals als graus en Història i en Història de l’Art i Arqueologia a més d’aplicar-los a la recerca
La Universitat Rovira i Virgili (URV) lidera un canvi en el món de la recerca i la docència a través de la digitalització del patrimoni cultural en el camp de les Humanitats. Els bessons digitals són recreacions digitals de peces d’art o patrimoni cultural que permeten estudiar-les, recrear-les, difondre-les i preservar-les.
Aquesta tecnologia està transformant diversos camps d’estudi, com Història, Història de l’Art i Arqueologia. Per això, els graus de la universitat ja ofereixen el desenvolupament d’aquestes habilitats per obrir noves oportunitats professionals als estudiants, que ja treballen amb aquesta digitalització 3D mitjançant diverses metodologies.
La fotogrametria és una de les tècniques utilitzades, que permet la creació de models 3D a partir de fotografies. Amb aquest procediment s’han aconseguit digitalitzar elements patrimonials com jaciments arqueològics i monuments. Per exemple, la de la Necròpolis paleocristiana en el marc de l’acord amb el Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona (MNAT).
Un altre cas, també fruit d’aquest acord, és el de la graduada Maria Mercè Grau, qui en el marc del treball de fi de grau va replicar 14 peces. En la recerca analitza quines aplicacions se’ls hi pot donar per a la seva conservació, restauració i difusió, ja sigui creant models per a videojocs, impressió 3D, documentació arquitectònica, entre d’altres.