21 de març del 2022
La DO Siurana augmenta les vendes d'oli d'oliva per la por a una falta d'abastiment per la guerra a Ucraïna
Els productors demanen evitar l'alarmisme i reconeixen que el preu pujarà lleugerament per l'increment dels costos
Les vendes d'oli d'oliva verge extra de la DO Siurana han augmentat en les darreres setmanes arran de la guerra a Ucraïna. La por per la falta d'abastiment i l'escassetat de l'oli de gira-sol han provocat que molts clients hagin optat per aprovisionar-se. El responsable de l'oli de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Antoni Galceran, ha afirmat que les vendes són similars als volums venuts al desembre i gener passats -els mesos amb més vendes, ja que és l'inici de la campanya de l'oli nou. Amb tot, s'assegura que els preus pujaran "lleugerament" per fer front a un augment dels costos de producció.
Segons Galceran, algunes de les cooperatives han doblat les vendes en comparació amb les de l'any passat i han crescut tant les vendes presencials com les que es fan per Internet. Des de les cooperatives, però defugen alarmismes i asseguren que hi ha oli suficient. Així mateix, afirmen que cal posar en valor els productes de proximitat, que "donen més sobirania alimentària i que tenen menys impacte en CO2". Cal tenir en compte que a Catalunya, es produeixen 30.000 tones d'oli d'oliva i se'n consumeixen entre 60.000 i 70.000 tones, provinents també d'altres cultius de l'Estat.
Per això, Galceran argumenta que l'oferta i la demanda està equilibrada i insisteix que no hi haurà problemes d'abastiment ni s'incrementaran molt els preus. Unes circumstàncies diferents de les que afecten la producció a l'engròs, que és un mercat "més volàtil" que està patint més els increments per la crisi d'Ucraïna: com que hi ha escassetat d'oli de gira-sol, les indústries que fan conserves, demanden oli d'oliva.
Pel que fa a la pujada del preu de l'oli d'oliva, Galceran ha explicat que la garrafa costa de mitjana uns 25 o 26 euros i que podria augmentar entre un o dos euros. Un lleuger increment de preu que asseguren "no es deu a especulació, sinó perquè han pujat molt els costos de producció". Uns preus que, de fet, ja van apujar bona part dels agricultors a l'inici de la campanya per l'augment del preu de l'energia, els carburants i els fertilitzants.
Amb tot, els productors destaquen que no repercutiran aquests augments als preus dels seus productes per evitar la pèrdua de clients.