21 d'agost del 2017
La família del ceramista i escultor Martí Royo ret homenatge a la seva figura quan es compleixen 20 anys de la seva mort
Les Eres d’Altafulla han acollit aquest cap de setmana una mostra de més de vint peces com a punt de partida de nous projectes futurs
Les Eres d’Altafulla han acollit aquest cap de setmana la Mostra d’Art Martí Royo. Quan es compleixen vint anys de la seva mort i coincidint també amb la celebració del 20è aniversari de la Fira d’Artesans, la seva família ha volgut retre-li homenatge i compartir amb els amics i vilatans part de la seva extensa obra. Una de les seves filles, Isis Vives, ha parlat als micròfons d’aquesta casa “d’una bona oportunitat i d’un bon moment per compartir anècdotes i històries amb els veïns”.
Els visitants hi han pogut veure i adquirir peces úniques de diferents èpoques de la seva trajectòria professional, recollides totes elles en el llibre de la crítica d’art i historiadora Assumpta Rosés, ‘Martí Royo. Ceramista i escultor. La terra i el foc: un entorn creatiu’. Un estudi acurat de la formació, la producció artística, la recerca tècnica, la pedagogia, i el pensament de l’altafullenc, en què hi ha catalogades prop de 500 peces, entre ceràmiques, escultures, projectes, dibuixos, i gravats. A Altafulla, s’hi han exposat més d’una vintena, entre les quals hi destacaven gerres, bols, plats, un escut, una llança, una banya, un bastó, i diferents menhirs, entre d’altres.
Martí Royo és un referent en el món de l’escultura i la ceràmica, i és un dels pocs artistes d’aquest camp que ha fet projecció del territori a través de la seva obra. Una formació molt sòlida, de la mà de la seva gran capacitat creativa, el van dur a renovar l’art de la ceràmica, sense perdre la vessant més tradicional. Principalment, va destacar en la pràctica i la pedagogia de la tècnica rakú, un mètode d’origen oriental que aplicava a la cocció i a l’acabat del fang.
Inspirat en la natura i en la ceràmica primitiva, va realitzar obres escultòriques excepcionals, que es poden veure al Museu de Ceràmica de Barcelona, al Museu Nacional de Ceràmica de València, al Museu de Manises, i al Museu d’Art Modern de Tarragona, així com en diverses col•leccions de ceràmica contemporània. Les seves escultures també es poden veure en molts carrers del territori. Altafulla n’és l’amfitriona amb el Mural de la Farmàcia Susana Domingo, el Drac de la Geladeria La Perla, Ca la Tia, el Bar Ballesté, la plaça Martí Royo, L’Oliverot de l’Ajuntament, la Perruqueria Imatge, El Faristol, o l’emblemàtic Pilar de 8 dels Castellers d’Altafulla a la plaça del Pou.
Segons ha apuntat Isis Vives, feia temps que a ella, a la seva germana, l’Anna Royo, i a la seva mare, la Carme Vives, els rondava pel cap la idea d’exposar les obres del seu pare, però no ha estat fins a dia d’avui que ha començat a veure la llum. Ara la idea és que esdevingui “el punt de partida de nous projectes de futur”.
Isis Vives, filla de Martí Royo
Isis Vives, filla de Martí Royo