23 de gener del 2018
La Festa de la Calçotada dóna el tret de sortida oficial a la nova temporada
La cita celebra la seva 37a edició aquest diumenge a Valls, amb un programa més ampli i renovat. El concurs de menjar calçots es manté com l’activitat estrella
La Gran Festa de la Calçotada celebra la seva 37a edició aquest diumenge 28 de gener a Valls. Ho fa amb un programa renovat amb actes com ara una ‘showcooking’ que donarà a tastar als assistents calçot líquid dins d’una proveta, la presentació d’una varietat de vi produït especialment per a l’ocasió per la Cooperativa de Valls, o jocs infantils i activitats familiars.
Com no podia ser d’una altra manera, el concurs de menjar calçots, any rere any més competitiu, es manté com l’acte estrella i més mediàtic de la jornada. Enguany ja hi ha més d’una trentena d’inscrits -però només vint hi podran participar-, entre els quals, el barceloní Adrià Wegrzyn, guanyador de les darreres edicions.
La cita d’aquest cap de setmana, que comptarà amb una àmplia representació dels productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, preveu atraure prop de 40.000 visitants.
La IGP aglutina una cinquantena de pagesos de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Les Explotacions Hortícoles Germans Blanch d’Altafulla són unes de les majors productores del segell, i enguany preveuen arribar a 1.300.000 calçots. Un dels seus responsables, Joan Albert Blanch, ha explicat als micròfons d’Altafulla Ràdio que “el bon temps d’aquesta tardor, i el lleuger descens de les temperatures fan preveure una bona campanya”.
La voluntat de la IGP Calçot de Valls és garantir uns mínims de qualitat davant l’extensió dels camps de cultiu d’aquest tipus de ceba dolça.
Per estar etiquetats amb aquest segell han de tenir una cama blanca d’entre 12 i 15 centímetres de llarg, i l’arrel no ha de superar els 2 centímetres. Es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau, del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor.
La Gran Festa de la Calçotada esdevindrà el tret de sortida oficial de la temporada de calçots, que enguany preveu mantenir les xifres de producció de l’any passat, d’entre 12 i 13 milions de cebes.
Joan Albert Blanch, productor de la IGP Calçot de Valls
Joan Albert Blanch, productor de la IGP Calçot de Valls