11 de juliol del 2023
La finca experimental de la URV estableix un camp de formació de vinya
La iniciativa permetrà a estudiants d'Enologia practicar i familiaritzar-se amb sistemes per fer créixer els ceps, no habituals al territori català
Les instal·lacions del Mas dels Frares de la URV, on estudiants de la Facultat d'Enologia disposen d'un celler i una finca, compta amb un nou camp de formació de vinya. Professorat de la facultat ha impulsat aquesta iniciativa amb l'objectiu de proporcionar a estudiants un entorn de proves per familiaritzar-se amb les tècniques relacionades amb l'emparrat i la formació de la planta quan encara és petita. A banda d'oferir aproximacions poc freqüents a aquesta tasca, pròpies d'altres països, el nou camp de formació constituirà una font d'informació sobre com els diferents models de formació s'adapten a l'escalfament global i a la sequera, que impulsarà futures recerques al departament.
Els sistemes de conducció són els diferents mètodes de configuració de la planta, les diferents maneres de guiar la tija, en aquest cas d'un cep, des que és petit fins que assoleix la productivitat. Les diferents tècniques afecten la morfologia de la planta adulta i, per tant, als nivells d'insolació que aquesta rep, tant en les pampes com als raïms. També a l'accessibilitat a l'hora d'aplicar tractaments, a la reacció de la vinya a climes extrems o a l'alçada de la planta respecte a terra, entre d'altres. Tots ells són factors importants que afecten directament la productivitat i les tècniques de conreu i els tractaments.
Es tracta de poder tenir a Catalunya una vinya com per exemple les que planten a Austràlia o a Itàlia sense que sigui necessari que els alumnes es desplacin allà per experimentar com es fa.
El nou camp experimental de conducció de vinya també permetrà a investigadors fer estudis sobre com la formació de la planta afecta la mateixa planta: Si es forma la mateixa varietat amb diferents sistemes de conducció se'n podran estudiar paràmetres productius, superfície foliar exposada, taxa de fotosíntesi, adaptació a la sequera... D'aquesta manera, també seria possible comparar paràmetres qualitatius dels mostos i vins derivats de cada sistema i comprovar com aquests ceps s'adapten al canvi climàtic. Es preveu que, els pròxims anys, l'escalfament global i la sequera suposaran un canvi de comportament de les vinyes del territori català. Els investigadors del Departament d'Enologia de la URV ja fan recerques per mitigar-ne els efectes estudiant, per exemple, com afecta el moment de poda a paràmetres com la llargada dels sarments o a la producció per planta.