Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
18 d'octubre del 2022
La garrofa, al centre de la gastronomia d'Altafulla des d'aquest divendres fins al 6 de novembre
Les IV Jornades gastronòmiques de la garrofa contribueixen a dinamitzar el sector alhora que posen en valor aquest fruit local
Ser un dels millors substituts de la xocolata podria dur-nos a pensar que la garrofa serveix, a la cuina, exclusivament per fer postres. Però res més lluny de la realitat i les IV Jornades gastronòmiques de la garrofa ho volen demostrar. Des d'una pizza feta amb farina de garrofa fins a uns cargols amb garrofina passant per una amanida condimentada amb una vinagreta de mostassa, mel i garrofa. Sense deixar de banda, evidentment, les postres, com un milfulls de nata i crema a l'aroma de garrofa o un pa amb "nocilla" de garrofa o un crumble de garrofa per cobrir un gelat de torró.

Aquests són alguns dels plats que es podran tastar en els menús proposats pels 8 restaurants que enguany participen en aquestes XIII Jornades gastronòmiques de tardor d'Altafulla en la seva quarta edició dedicada a la garrofa.

Donen el tret de sortida aquest divendres 21 d'octubre i s'allargaran fins diumenge 6 de novembre, amb la Festa Major de Sant Martí ja en marxa. Un parell de setmanes i escaig que permetrà als restauradors locals comptar amb un atractiu més en la seva oferta per atraure comensals en temporada baixa. Així ho valoren dos dels participants, Samuele Arba, propietari de la pizzeria Sardenya, que s'estrena en les jornades, i una veterana, la xef del restaurant Cal Vitali, Sara Nicolás.

La garrofa es posa així en valor amb una aposta arriscada per un producte local, molt comú als camps d'Altafulla i l'entorn però no gaire usat en la cuina catalana i que està adquirint cada cop més rellevància. També per les seves aplicacions en l'àmbit de la indústria de la goma de garrofí. Una de les persones que ho sap bé és l'ambaixador de les jornades, l'enginyer agrònom Joan Tous Martí, qui a més coordina l'organització EiG (Empreses innovadores de la Garrofa), per fer recerca sobre les potencialitats d'aquest producte i el seu cultiu, que a més, és sostenible.

Com ha apuntat el regidor de Comerç i Turisme, Jaume Sánchez, Altafulla és pionera en dedicar unes jornades a aquest fruit i apunta que la vila hauria d'incorporar en la posada en valor de la garrofa a tots els agents implicats en el seu cultiu, producció i aplicació.

Les jornades, doncs que s'inauguren aquest divendres amb un producte local exquisit com a protagonista, amb menús variats amb preus que oscil·len entre els 15 i els 38 euros i amb un al·licient extra, com és el de poder participar en un concurs per guanyar un àpat gratuït en un d'aquests restaurants i el llibre 'La pastisseria i la cuina de la garrofa' . Només cal fer una fotografia del plat fet amb garrofa que s'està consumint i pujar-lo a les xarxes socials amb l'etiqueta #LaGarrofaAltafulla2022
Samuele Arba i Sara Nicolás, restauradors
Joan Tous Martí, padrí de les Jornades gastronòmiques d'Altafulla
Jaume Sánchez, regidor de Turisme i Comerç d'Altafulla
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla