Foto: Ajuntament d'Altafulla
04 d'octubre del 2018
La garrofa torna a ser protagonista de la tardor a Altafulla
Les Jornades Gastronòmiques de la Garrofa es celebraran del 25 d’octubre a l’11 de novembre al municipi
La garrofa tornarà a protagonitzar la tardor gastronòmica a Altafulla. Els restauradors de la localitat i la Regidoria de Comerç i Turisme estan enllestint els menús i les activitats de la tercera edició de les Jornades Gastronòmiques de la Garrofa d’Altafulla, que es faran del 25 d’octubre a l’11 de novembre i que presentaran durant els pròxims dies.
Per escalfar motors, la Regidoria ha organitzat aquest dimarts a la cuina de la llar d'infants Hort de Pau un taller per a restauradors sobre la cuina amb garrofa.
El curs l’ha impartit el professor de cuina i pastisseria Pere Felicidad, xef del Restaurant Censals del Perelló i professor de l’Escola d’Hosteleria Cambrils i de Tortosa. Felicidad ha explicat els secrets de la cuina amb garrofa, i les possibilitats que té aquest ingredient de proximitat en la cuina catalana.
Aquesta serà l’11a Jornada Gastronòmica d’Altafulla, i la tercera que es dedica de forma exclusiva a la garrofa. Els restaurants del municipi tornaran a oferir a les seves cartes tot tipus de receptes que prenen com a base o fan ús d’un dels productes més típics de la nostra terra.
La garrofa és el fruit d’un arbre (Ceratonia siliqua) lligat des de fa més de mil anys al paisatge de la costa mediterrània. Ja s’utilitzava en època de l’antic Egipte com a endolcidor, i a Catalunya la van portar els romans. De la família de les lleguminoses, és una beina de color marró fosc que conté una polpa dolça que embolcalla les llavors. Les beines es torren i es trituren per obtenir la farina de garrofa, ideal per fer postres perquè conté un 40-50% de sucres naturals i, com el cacau, té grans quantitats de ferro, calci i magnesi i vitamines A, B, i D. És un aliment molt saludable, baix en greixos i lliure de gluten.
La garrofa s’ha convertit en un producte de territori tarragoní amb un pes econòmic important a Catalunya i l’Estat. Espanya n’és el primer exportador mundial amb una producció d’entre 50.000 i 80.000 tones i una superfície conreada de 45.000 hectàrees; mentre que a Catalunya se’n produeixen més de 15.000 tones amb una superfície de 8.000 hectàrees.
Per això, la regidoria de Comerç i Turisme d’Altafulla va decidir ara fa tres edicions apostar per aquest producte per centrar les Jornades de Gastronomia.
En la passada edició, hi van participar els restaurants Gastrobar 13-21 Altafulla Mar Hotel, Les Bruixes, Voramar Cal Vitali, Bruixes de Burriac de l’Hotel Gran Claustre, Marítim Beach Club, La Toque, Costa Dorada, El Mercadet, Lola Bistro, i l’Hotel Yola - Restaurant El Tiberi.