Notícies
11 de març del 2016
La Generalitat finalitza la restauració del criptopòrtic de la domus de la vil·la romana dels Munts d’Altafulla
El pla de conservació també preveu la substitució de l’actual coberta per una de nova
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del departament de Cultura de la Generalitat ha finalitzat la restauració del criptopòrtic de la domus de la vil·la romana dels Munts d’Altafulla. Un dels conjunts arqueològics més importants d’Hispània en la seva categoria, i l’emplaçament romà amb un millor nivell de conservació a Catalunya i que preserva una de les millors representacions de pintura mural d’època romana i dels conjunts de mosaics de tota la península Ibèrica.

Les feines de conservació i restauració es van iniciar amb una neteja dels mosaics de la zona del criptopòrtic i amb una reintegració de les tessel·les, que s’havien anat perdent amb el temps. També es va retornar l’esplendor cromàtica a les pintures murals de la mateixa zona, els colors de les quals havien esdevingut opacs arran d’una antiga intervenció dels anys 90. L’alteració dels mosaics i de les pintures romanes havien estat causats principalment per les aigües de filtració i de capil·laritat, que havien provocat deformacions i pèrdues de material, entre d’altres degradacions, que havien afectat tant les capes més superficials com les de suport.
La intervenció s’emmarca en el projecte de rehabilitació i adequació de les cobertes de la domus i de les termes de la vil·la imperial dels Munts, previst en l’acord marc del departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco.

Dins d’aquest pla de conservació es preveu, en un futur immediat, la substitució de l’actual coberta per una de nova, amb la finalitat de renovar i de continuar protegint de la pluja els elements arqueològics i decoratius de la domus, alhora que s’ampliarà el seu abast de protecció. D’aquesta manera, els mosaics de la zona anomenada del triclini i de l’ambulacre es podran retornar al seu emplaçament original, fet que permet una millora substancial de la interpretació de les restes arqueològiques per part dels visitants.

Els Munts es va construir a mitjan segle I i va ser reestructurada al segle II per Caius Valerius Avitus, un alt càrrec de l’administració de Tàrraco, i la seva esposa Faustina. Caius va engrandir les termes principals de la vil·la, amb la inclusió de més piscines i noves estàtues. Va construir una gran cisterna i va renovar les pintures i alguns dels paviments de la casa. Forma part del conjunt de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.
Francesc Tarrats, director del MNAT
Francesc Tarrats, director del MNAT
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla