02 d'agost del 2022
La Generalitat frena la construcció de 400 habitatges a Altafulla
El PDU de Territori afecta uns terrenys inicialment previstos per a una “gran promoció residencial a Brises del Mar” i a la zona dels Munts
Altafulla forma part de la llista de 41 municipis que compten amb plans urbanístics d’expansió, que previsiblement quedaran anul·lats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. I és que el passat dimecres es va aprovar el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral que va des de Malgrat de Mar fins a Alcanar. Es tracta d’una mesura per protegir la costa catalana envers la urbanització excessiva, que en el cas de la vila del Baix Gaià suposa el fre a 400 habitatges.
La regidora d’Urbanisme i Via Pública de l’Ajuntament d’Altafulla, Marisa Méndez Vigo, ha dit que el més important del document afecta uns terrenys que inicialment s’haurien d’haver destinat a una “gran promoció residencial a la urbanització de Brises del Mar”. A banda, també afecta altres espais a la zona dels Munts en els quals no es podria edificar per problemes d’inundabilitat o perquè estan a prop de la vil·la romana.
La residència per a gent gran a Brises del Mar que menciona l’edil és un projecte del 2007, que preveia la implantació d’un geriàtric dins d’un concepte paisatgístic innovador, amb l’existència d’un complex de serveis centralitzats. Amb tot, es preveia l’ampliació del barri, com també una gran zona verda enjardinada perimetral, coincidint amb els límits territorials del municipi.
Seguint amb el PDU, aquest analitza el plantejament dels 41 municipis situats en aquest tram de costa, identifica aquells àmbits on encara es podria construir, i els revisa sota criteris moderns de sostenibilitat. Fruit d’aquesta revisió, s’ha proposat impedir la construcció de 46.800 nous pisos, el 44% dels possibles.
Cal dir que és una mesura que afecta, sobretot, a la zona tarragonina. No en va, 37.800, el 80% del total, estan ubicats al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En l’àmbit del Baix Gaià, el PDU també s’ha aplicat a la Platja dels Muntanyans de Torredembarra, l’Eixample Residencial de Roda de Berà i La Gavina de Creixell.
Des del Govern asseguren que el nou Pla forma part de la tasca de revisió del planejament urbanístic vigent amb criteris de sostenibilitat. L’objectiu és afavorir una ordenació sostenible amb menys consum de sòl, pobles i ciutats més compactes i amb varietat d’usos, tot afavorint la connectivitat i reduint les emissions de CO2.
Així, es vol contribuir a descarbonitzar la mobilitat, mentre s’evita perpetuar un model d’urbanitzacions allunyades dels nuclis principals, que comporta desplaçaments innecessaris en vehicle privat. La reducció dels habitatges que es podran construir, que majoritàriament es destinarien a segones residències i al turisme, estalviarà l’emissió a l’atmosfera de gairebé dos milions de tones de CO2 cada any.
El Departament obrirà ara un termini d’informació pública durant 45 dies per a tota la ciutadania, per tal de recollir al·legacions. També se sol·licitaran informes als organismes afectats. Després començarà un període d’un mes d’audiència als ajuntaments afectats perquè participin en la redacció d’un document, si bé en el cas d’Altafulla “no farem al·legacions”, explica la regidora Marisa Méndez-Vigo. El document es portarà a aprovació definitiva de la Comissió de Territori de Catalunya, previsiblement, a principis de 2023.
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme i Via Pública