Foto: Ajuntament de Torredembarra
18 d'octubre del 2024
La Generalitat ofereix ampliar alguna de les escoles existents a Torredembarra com a alternativa a un quart centre que no arriba
Alcalde i regidor d'Educació s'han reunit amb la consellera de l'àrea per traslladar-li la problemàtica de la saturació a les aules
Torredembarra no tindrà la quarta escola tan desitjada, tot i que la Generalitat ho estudiarà. Aquest és el compromís arrencat per l'alcalde de Torredembarra, Vale Pino, i el regidor d'Educació, José García, de la consellera d'Educació, Esther Niubó. Amb tot, el Govern català es planteja com a millor opció ampliar alguna de les escoles existents, ja que la construcció d'un nou centre podria trigar més de 10 anys. Tot i que l'ampliació també suposaria una nova espera de 4 anys, afegida a la que ja porta acumulada.
En la trobada, al Parlament, es va tractar principalment, doncs aquest assumpte, la greu saturació de les escoles d'infantil i primària: Actualment, les tres escoles d'infantil i primària del municipi estan al límit de la seva capacitat, amb diversos cursos triplicats (P5, 2n i 5è).
Davant aquesta situació, la Generalitat ha reconegut que la construcció de noves escoles porta anys paralitzada i que aquest procés pot allargar-se fins a 10 anys. Per determinar la necessitat real d'una nova escola a Torredembarra, la conselleria encarregarà un informe demogràfic que projecti el creixement de la població durant la pròxima dècada. Com a alternativa més viable, es valorarà l'ampliació d'un dels centres existents, un projecte que es podria completar en uns 4 anys. Mentrestant, es contempla la instal·lació de mòduls provisionals, una opció que l'Ajuntament acceptaria si hi ha un projecte en marxa per resoldre definitivament la situació.
Igualment un altre servei escolar que està saturat és el del menjador de l'Escola l'Antina, la qual cosa fa que part dels alumnes hagin de dinar a les aules. La Generalitat disposa de mòduls específics per a menjadors, i es va comprometre a estudiar-ne la instal·lació per alleugerir aquesta situació.
Per altra banda, es va posar sobre la taula el cost de manteniment de les escoles, valorat en uns 80.000 € sense incloure-hi les despeses de neteja i subministraments. Una quantitat aportada pel consistori i per la qual va demanar suport econòmic. Es va destacar que aquesta és una preocupació compartida per altres municipis, i existeix una petició de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) perquè la Generalitat assumeixi part d'aquestes despeses a escala general.
José García, regidor d'Educació de Torredembarra, ha manifestat la seva satisfacció després de la reunió «La situació actual de saturació a les escoles del municipi és insostenible. Estem contents perquè la Generalitat ha mostrat una actitud receptiva i compromesa amb la nostra realitat. Sabem que les solucions poden tardar, però ja hem aconseguit posar en marxa l'estudi demogràfic i les opcions d'ampliació o construcció d'una nova escola. No ens conformem, continuarem pressionant perquè aquestes mesures arribin al més aviat possible."
Sobre la qüestió del menjador escolar de l'Antina, García ha afegit: "Els mòduls per al menjador de l'Antina són una solució temporal que serà molt benvinguda mentre es treballa en una solució definitiva. És essencial que cap alumne hagi de dinar a la seva aula perquè no hi ha prou espai."
Amb aquesta reunió, s'espera avançar en la millora de les condicions educatives del municipi, amb la mirada posada en possibles ampliacions i noves infraestructures.