Foto: Ajuntament de Torredembarra
22 de març del 2022
La mostra 'Ranxets, la cuina a Torredembarra' celebra una nova edició el pròxim 3 d'abril
Enguany participen quatre restaurants de la vila, dues bodegues i els cuiners Àlex Segú i Eloi Figuerola.
Torredembarra recupera enguany la mostra 'Ranxets, la cuina a Torredembarra'. La proposta es reprèn després de dos anys on la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a ajornar-la. La cita tindrà lloc el pròxim 3 d'abril, a partir de les 12h, als Jardins de Cal Bofill.
En aquesta edició hi prendran part quatre establiments de restauració de la vila, els cuiners Àlex Segú i Eloi Figuerola, i dues bodegues, que oferiran degustacions de vins i caves de qualitat.
Seguint la línia del certamen, els participants mostraran en directe com elaboren els plats de ranxets, que es podran degustar a la mostra: arròs amb bacallà (Cal Silver), mandonguilles amb canana i sípia estofada amb allioli (La Xeriueta), Fideuejat amb tinta de sípia i allioli (Las Palmeras), Arrossejat amb gambetes i allioli (Òxid Restaurant), i bull a l'allipebre (Àlex Segú i Eloi Figuerola).
El preu d'una tapa acompanyada d'una beguda és de 3 euros. Els tiquets es podran adquirir els dies previs: el dijous 31 de març i el divendres 1 d'abril, de 9h a 14h, i dissabte 2 d'abril d'11h a 13.30h a l'Oficina de Turisme, al passeig Rafael Campalans, 10. També el mateix dia a l'envelat de Cal Bofill fins a exhaurir existències.
Els Ranxets són plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i del camp, que tothom tenia a l'abast a casa seva: alls, tomàquets, fruits secs, oli, vi, verdures i peixos de temporada.
És una generosa varietat de plats que van des d'escabetxos fins bull a l'all i pebre, passant per musclos a la marinera, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats: sípia, pop..., truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba, etc.
El nom de Ranxets ja s'ha convertit en una marca de la vila de Torredembarra, sobretot a partir de la publicació de l'obra homònima del Centre d'Estudis Sinibald de Mas, un llibre de receptes, però també de conceptes culinaris.