Notícies
13 de gener del 2015
La plaga de l’escarabat morrut de les palmeres continua sota control a Altafulla
El departament d’Agricultura ha alertat de la colonització d’aquest espècie al litoral, i ha impulsat una campanya per fer-hi front
La plaga de l'escarabat morrut de les palmeres es continua estenent arreu de Catalunya i ja ha colonitzat totes les comarques del litoral. El Servei de Sanitat Vegetal ha comptabilitzat més de 8.400 exemplars afectats.

La problemàtica perjudica a particulars i a ajuntaments, però també als vivers del Camp de Tarragona i l'Ebre que comercialitzen palmeres. Onze dels 74 vivers de la demarcació tenen prohibida durant dos anys la comercialització d'espècies sensibles al morrut perquè s'hi han detectat exemplars infectats.

A Catalunya, la plaga s'ha detectat en 267 municipis, entre ells Altafulla. La problemàtica al municipi, però, continua sota control. És una empresa externa qui s’encarrega de dur a terme el tractament corresponent, amb actuacions cada tres mesos als exemplars afectats.

I és que la prevenció i l’ús de tractaments específics és essencial per fer front a aquesta plaga. Ens ho explica el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, qui parla també de l'afectació del morrut roig al nostre territori.

L’escarabat morrut és un insecte relativament gran, entre dos i cinc centímetres de llarg, i un color vermell òxid. Les seves larves excaven galeries de fins a un metre de llarg al tronc de les palmeres, arribant en força ocasions a matar la planta. La femella adulta pon els ous en un nou creixement en la corona de la palma o les ferides causades per l'esclarissada.

L'ou, d'un color blanquinós i ovalat desclou sorgint-ne larves piriformes blanques sense potes. La larva s'alimenta del teixit interior de l'arbre durant un mes formant túnels al tronc de la palmera. En fer la pupa, la larva emergeix de l'arbre i forma un capoll a la fullaraca a la base de les fulles. L'adult presenta una coloració vermell ferrós amb taques característiques al tòrax i un rostre allargat en forma de bec molt peculiar. El cicle de vida total dura de 7 a 10 setmanes.

Des del departament d’Agricultura s’ha impulsat una campanya de sensibilització per fer front a la plaga.
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient
Miquel Molins, director general d'Agricultura
Social
Et recomanem
Festa Votiva del Quadre de St. Antoni
De l'1 al 15 de setembre
Programa complet a: www.altafulla.cat
Cicle de conferències 'Paraula d’arxiu. El valor dels documents'
20 de setembre a les 18h a la pallissa de l'Era del Senyor
Organitza: Arxiu Municipal de l'Ajuntament d'Altafulla
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla