24 de juliol del 2018
La plataforma SOS Baix Gaià es constitueix per mostrar el seu rebuig al tercer fil ferroviari
Les associacions que en formen part estan en contra de l’impacte ambiental i econòmic de les obres i de la creació d’una nova estació al Baix Gaià
La plataforma SOS Baix Gaià s’ha presentat en societat aquest dimarts al matí en un acte que s’ha fet a l’estació de trens d’Altafulla. La nova plataforma la constitueixen la Federació de veïns de Llevant, l’Associació de veïns la Móra-Tamarit, l’Associació Mediambiental la Sínia, la GEPEC-EdC, l’Associació Terres del Gaià i el Grup d’Amics Toni Achón, GATA.
L’aparició d’aquest moviment és fruit de l’impacte ambiental que creuen que ocasionarà el Ministeri de Foment amb la construcció d’un bypass ferroviari entre la via tradicional i la d’alta velocitat a la zona del Gaià. D’aquesta manera, “el traçat d’enllaç nord passaria per la vall del Gaià, des de la rotonda de la Móra, passant per Ferran fins arribar a l’A-7 i l’AP-1, des d’on connectaria amb la via d’alta velocitat”. Així ho ha explicat la integrant de l’Associació Mediambiental la Sínia, Alba Muntadas, per justificar el naixement de SOS Baix Gaià.
Muntadas també ha reconegut que amb la construcció del tercer fil només es guanyarien entre cinc i deu minuts en cada trajecte, fet que no justificaria el seu impacte ambiental i econòmic.
Al mateix temps, també ha dit que s’està parlant d’una nova estació Baix Gaià que no estaria ni a Altafulla ni a Torredembarra perquè “podria ser que tots els tres passessin per aquest bypass”.
En aquest sentit, Francesc Garcia, president de l’Associació de veïns de la Móra-Tamarit, ha fet referència a la ubicació de l’estació del Camp de Tarragona i ha criticat que “les mercaderies passaran l’interior de Tarragona i el litoral, mentre els trens de passatgers passen per fora”.
A partir d’ara, el full de ruta de SOS Baix Gaià és donar-se a conèixer i buscar la complicitat dels ajuntaments i entitats contràries al projecte.
SOS Gaià també considera innecessari el desdoblament de l’A-7 perquè el 2021 s’acaba la concessió de l’AP-8 i l’autopista serà gratuïta per aquells turismes que efectuïn un trajecte d’anada i tornada el mateix dia.
Per això, les entitats que formen aquesta plataforma reivindiquen el valor patrimonial del territori Baix Gaià i s’oposa a la construcció d’aquestes noves infraestructures. Tanmateix, demanen als responsables polítics que el projecte de comunicacions del Camp de Tarragona es faci de manera consensuada amb el territori i la seva gent.
Alba Muntadas, Terres del Gaià.
Alba Muntadas, Terres del Gaià.
Francesc Garcia, president de l'Associació de Veïns La Móra-Tamarit