12 de juny del 2018
La platja d’Altafulla tindrà set nous biòtops artificials per regenerar el fons marí i atraure el turisme aquàtic
Altafulla és el municipi amb més boies ecològiques de la Costa Daurada, amb un total de 38
La regidora de Medi Ambient d’Altafulla, Montse Castellarnau; el director de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Maria Basora; el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font i el creador dels biòtops, Miquel Rota, han presentat aquest dimarts al matí al Moll de Pescadors del barri tarragoní del Serrallo les noves boies ecològiques que s’instal•laran a les platges de Tarragona i Altafulla aquest estiu.
Josep Francesc Font, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, patrocinador del projecte, ha explicat que enguany es col•locaran 10 nou biòtops a Altafulla i 7 a Tarragona, que sumaran un total de 120 biòtops instal•lats a tot el litoral tarragoní. A Altafulla, aquestes deu noves boies ecològiques es sumen a les 28 ja existents que s’han col•locat des de l’any 2015 a les platges de la localitat.
Els biòtops artificials o boies ecològiques són grans peces d’obra i pedra fetes amb ciment natural que les fa úniques al món.
A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases d’aquestes boies ecològiques estan recobertes amb carbonat de calci que, pel seu disseny i material, atrauen la flora i la fauna marines.
D’aquesta manera, formen un petit escull que s’instal•la de forma permanent al fons marí. Els biòtops porten una boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que hi ha a la superfície per delimitar la zona de bany quedi en suspensió i no malmeti el fons marí. En acabar l’estiu, es retira la cadena i la boia de plàstic superior cosa que permet que la vida marina que s’ha generat continuï creixent perquè la base queda al fons del mar.
Any rere any, el creador dels biòtops i expert en aquariofília marina, Miquel Rota, en millora la construcció, fa servir materials naturals no contaminants i sostenibles que n’afavoreixen el desenvolupament i també abarateixen costos. Cada biòtop oscil•la entre els 1600 i 1800 euros.
El projecte, patrocinat per Repsol, va néixer amb l'objectiu de proporcionar un refugi per a la fauna i la flora de la zona i també per promocionar les activitats aquàtiques.
Tant Altafulla com Torredembarra disposen des del 2015 d’un parc de biòtops, que és una extensió amb diversos biòtops submergits que regeneren la fauna i la flora marina. A més, apropen al mar visitants perquè potencien les activitats aquàtiques i d'educació mediambiental com ha volgut recordar la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau durant l’acte de presentació.
El parc d’Altafulla té una extensió de 200 metres quadrats i està situat a 5,5 metres de profunditat dins la zona de bany i a uns 200 metres de la costa. Al 2017 va sumar-ne set biòtops més i enguany seran 10 els que s’afegiran al parc.
Aquest sistema d’abalisament ecològic és present, a més de les platges d’Altafulla (amb 38 boies comptant les que es col•loquen enguany), a Torredembarra (32), a Tarragona (que també ha sumat fins a 26 amb les d’aquest any), a Salou (8), a l’Hospitalet de l’Infant (5), i a l’Ametlla de Mar (11).
La voluntat de les diferents administracions implicades i del patrocinador del projecte, Repsol, que hi col•labora des del 2012, és consolidar-lo a tot el territori.
Josep Francesc Font, Repsol
Miquel Rota, creador dels biòtops
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient