Foto: Twitter Protecció Civil
15 de juliol del 2022
La població tarragonina se sotmetrà a un simulacre d'accident químic el 2 de novembre
A banda, el Plaseqta es reforça amb més de 500 sensors per detectar fuites tòxiques al Camp de Tarragona
La població tarragonina se sotmetrà a un simulacre d'accident químic el dia 2 de novembre a les 18:30h. després d'una dècada sense fer-se'n. Se simularà una fuita de clor i afectarà una població de fins a 60.000 persones. Protecció Civil situa l'escenari al polígon petroquímic sud, que és on es va produir l'explosió d'Iqoxe. Així se n'ha informat aquest dijous en una reunió a l'edifici 112 de Reus, per exposar les mesures previstes al Plaseqta als alcaldes del territori. També s'ha fet pública la instal·lació de 519 sensors per detectar núvols tòxics en un abast de gairebé 50 quilòmetres. Amb una inversió de 550.000 euros, els sensors, repartits entre els dos polígons, seran actius a partir del 2023.
Pel que fa al simulacre, serà de gran abast d'un accident químic per clor, una substància molt tòxica i present a la química tarragonina. Durarà 15 minuts i s'activarà el so de les 18 sirenes a la zona d'influència, que abraça els barris de Ponent de Tarragona (Bonavista, Campclar i Torreforta), la Canonja, Vila-seca i Salou. I fins i tot PortAventura hi participarà. “I per què a al polígon petroquímic sud? Tot el que fem ve pel 14 de gener del 2020”, ha afirmat el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. Protecció Civil vol recuperar la confiança d'una població tocada per la greu explosió a Iqoxe. “I volem treballar la perillositat de l'autoevacuació; això no vol dir que no ens preocupi el polígon nord, que és on farem el pròxim simulacre”, ha afegit Delgado.
El simulacre s'ha organitzat fruit de la taula de crisi i del diàleg amb la població. “Era molt reclamat, és un element que dona confiança a la ciutadania i a nosaltres ens dona molta informació, ajuda molt a aprendre i millorar, i llança un missatge de que hi som; estem més ben preparats avui que fa un any i ho estarem molt més d'aquí a un any respecte avui”, ha manifestat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, el qual també ha recordat que s'està pendent del desenvolupament del sistema de missatgeria massiu, a l'espera del reial decret. “El 21 de juny acabava el termini per la seva aplicació a l'estat espanyol, ens diuen que l'estan redactant i nosaltres hem demanat que puguem ser prova pilot i que es pugui aplicar el dia 2 de novembre en el simulacre”, ha remarcat Elena.
A banda del simulacre, en la reunió amb alcaldes dels 31 municipis del Plaseqta, també s'ha exposat el pla de més de mig miler de sensors -142 al polígon petroquímic nord i 377 al sud-, després de la prova pilot amb una seixantena de sensors. Detectaran vuit components: diòxid de sofre, òxid d'etilè, sulfur d'hidrogen, clor, amoníac, clorur d'hidrogen, fosgè i acrilonitril -l'únic producte específic del Port de Tarragona, ha explicat el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado.
Ara s'està fent la licitació de tots aquests nous sensors i s'espera que a finals d'any ja puguin adjudicar-se per iniciar la instal·lació de cara a l'any vinent. Pel que fa a les cinc noves sirenes previstes per enguany, se n’instal·laran a Reus (1), Constantí (1), Salou (1) i Vila-seca (2). Els treballs començaran just dilluns que ve i n'hi ha tres més en fase d'adjudicació, a Reus (Bellissens i l’edifici 112), i Salou – Portaventura.
Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior
Sergio Delgado, subdirector general de Programes en Protecció Civil