19 de maig del 2015
La promoció turística i urbanística d’Altafulla centra el debat de TAC12 entre les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament
Els cinc candidats també s’han posicionat respecte les infraestructures que depenen de l’Estat, però que tenen una incidència important al municipi
AA-E
“Feina i bon govern”. Aquesta és, segons l’alcaldable per AA-E, Fèlix Alonso, la “millor manera de dinamitzar econòmicament Altafulla”. Una fórmula que ja van seguir –segons ha explicat- quan van entrar a l’Ajuntament l’any 2011, amb una aposta clara per la “inversió en infraestructures”. Més enllà del que s’ha fet, el candidat ha reconegut que “independentment de qui surti, hi ha projectes ja ha aprovats que es faran”.
Aquesta política d’inversió ha destacat, a més, “ha afavorit la lluita contra l’atur”. Ha explicat que la gran majoria de proveïdors són gent del poble o de l’entorn.
En l’àmbit de la promoció turística, Fèlix Alonso ha reivindicat “el model d’Altafulla pel qual han treballat en els darrers quatre anys”. Ha insistit que el municipi ha estat un aparador durant tots aquests anys, i una referència arreu del territori. Des d’AA-E aposten per un turisme cultural i esportiu que visiti el municipi també fora de temporada.
També en l’àmbit de la defensa del territori, el candidat ha destacat “el lideratge, la coherència, i el seny”. Ha explicat que han estat al capdavant de la defensa de la gratuïtat de l’AP-7, han sigut el primer poble que ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el projecte del Tercer Fil, han estat capaços de negociar amb Renfe perquè tots els trens s’aturin a Altafulla, i amb els diferents ministeris per aconseguir la regeneració de la platja i l’arranjament del camí de ronda.
EINA
En matèria urbanística, la Vila Closa esdevé “la joia de la corona” per l’Esquerra Independentista d’Altafulla, l’EINA. Un “element distintiu” del municipi pel qual reconeixen haver dedicat molts esforços en els darrers anys des de l’Ajuntament. L’alcaldable, Jordi Molinera, n’ha destacat l’embelliment de la zona, així com la peatonalització del carrer Sant Antoni Abat, que en els propers mesos també s’aplicarà al carrer Martí d’Ardenya. Altres projectes que ha volgut destacar a nivell urbanístic són la rehabilitació de l’antic Hospital, que esdevé la “recuperació de patrimoni històric” i que cal fer-la a través d’un “procés participatiu”; i l’ampliació de la Biblioteca Municipal. Totes elles, segons Molinera, “grans inversions que requereixen grans responsabilitats”.
Pel que fa al model de turisme i promoció de la vila, ha destacat “la situació privilegiada” d’Altafulla, a una hora de Barcelona i a tocar dels espais turístics més importants de la Costa Daurada. Uns atractius –ha afegit- que se sumen als propis del municipi, com ara Botigues de Mar. En aquest sentit, Jordi Molinera ha destacat un dels aspectes principals del seu programa, que passa per fer “un tractament menys agressiu a la platja”.
Ha insistit en el fet de “desestacionalitzar” el turisme amb l’organització, per exemple, d’esdeveniments esportius fora de temporada, o a través d’estades de clubs de fora del municipi. La cultura és un altre dels elements que ha destacat per atraure els visitants. Ja sigui a través de la música, o bé mitjançant el passat romà d’Altafulla, fins ara amb la Vil•la dels Munts, i ara també amb les termes de mar.
A nivell de territori, el candidat de l’EINA ha insistit que “qualsevol actuació que es dugui a terme ha d’estar consensuada amb el territori i els ajuntaments d’aquells municipis que es vegin afectats”. En aquest sentit, ha parlat de la “prioritat” que l’AP-7 sigui gratuïta per “no haver de trinxar més el territori”, i de la creació d’un viver d’empreses a nivell de Baix Gaià.
IDEAL
L’alcaldable per Ideal, Josep Maria Pérez, ha reconegut que a nivell urbanístic, “cal donar continuïtat a allò que s’ha fet, i respectar aquells projectes que ja han estat estudiats i s’ha reconegut la seva viabilitat”.
Més enllà d’aquesta continuïtat, però, sí que ha demanat que “les obres haurien de ser pensades pels tècnics com a reformes integrals, i no com a actuacions separades”. Pel que fa al dia a dia de la ciutadania, ha destacat també la necessitat de manteniment de les xarxes de clavegueram, i el soterrament del cablejat elèctric. Altres propostes a nivell urbanístic són l’arribada de la fibra òptica al municipi, i la creació d’un viver d’empreses.
Josep Maria Pérez ha qüestionat aquest “turisme de qualitat que s’ha posat de moda”. Ha demanat ser realistes i reconèixer que “el turisme que hi ha ve donat per l’oferta turística que hi ha”. En aquest sentit, ha recordat que amb la posada en marxa del nou hotel, el municipi disposarà d’un total de 200 places hoteleres d’allotjament, “una quantitat que altres poblacions igualen amb un únic hotel”.
A nivell de territori, ha insistit en la necessitat d’una connexió directa amb la N-340. En referència al Tercer Fil, el candidat s’ha mostrat en contra.
PP
El candidat del PP, Dani Sánchez, ha centrat el bloc dedicat a l’urbanisme en la necessitat d’invertir en el manteniment i la revitalització de la Vila Closa, en un alliberament d’espais públics que permeti una centralització de les entitats –fent referència principalment a l’antic Hospital-, en la creació d’un local per a joves, en la creació de pistes de pàdel a la zona esportiva, en la redacció d’un “plan renove” per parcs i jardins, i en la revisió de la xarxa elèctrica tan pública com dels particulars.
El gran projecte a nivell urbanístic per a Dani Sánchez és la creació d’un polígon industrial “amb condicions immillorables perquè les empreses vulguin instal·lar-shi”.
Com a incentius del turisme, l’alcaldable pel PP ha plantejat “estratègies de comerç, oci, i cultura”. En aquest sentit, ha apostat per fomentar més actuacions a la platja, aplicar un “import zero” per a aquells que iniciïn “activitats comercials de qualitat i amb un tret distintiu” al municipi. També ha parlat de millorar la neteja i el manteniment dels espais públics per oferir una imatge més atractiva, i d’ampliar la dotació pressupostària a les entitats i associacions, que esdevenen la “carta de presentació” de la vila.
A nivell de territori, ha demanat “més temps” en el desdoblament de la N-340, i s’ha mostrat contrari al Tercer Fil, apostant per la recuperació de la línia Reus-Roda.
CIU
CiU aposta per un model d’urbanisme “integral i integrador”. L’alcaldable, Pere Gomés, ha fet referència a “grans actuacions generals” entorn de l’asfaltat de carrers, l’adequació de voreres, la supressió i adequació dels ressalts de l’avinguda Marquès de Tamarit, l’execució de l’auditoria d’eficiència energètica, la millora de la senyalització, la millora dels parcs públics, la revisió dels sentits de circulació, la millora de la xarxa wifi pública, i l’arribada de la fibra òptica al municipi.
Com a projectes concrets, ha destacat la renovació dels projectes de la Vila Closa i Baix a Mar “sempre amb el consens dels veïns”, la millora de l’enllumenat a l’entrada de Brises del Mar i la projecció d’una rotonda, la recerca de solucions a “problemes enquistats” com PP5, l’obertura definitiva de l’avinguda Lluís Companys, o l’ampliació de la Biblioteca Municipal.
A nivell turístic, el candidat ha destacat la creació de l’àrea de promoció econòmica, la recuperació del Patronat de Turisme, la potenciació del turisme de qualitat i familiar en temporada alta i del turisme de congressos i d’empreses en temporada baixa, una millor senyalització comercial, i l’actuació a la platja i al passeig marítim perquè hi hagi activitat durant tot l’any.
Pel que fa a aspectes de territori, Pere Gomés ha destacat la necessitat d’una sortida directa a la N-340 des del cementiri municipal.