Foto: Ajuntament d'Altafulla
27 de febrer del 2024
La redacció del projecte constructiu per frenar la regressió del litoral d’Altafulla es licitarà d’aquí a dos mesos
Ara Costes de l’Estat es farà càrrec dels nous accessos a la platja, que seran de fusta. I enguany els restaurants no podran col·locar terrasses sobre la sorra
El Servei Provincial de Costes de l’Estat ha confirmat aquest dimarts 27 de febrer al matí en una visita a Altafulla que ja ha enviat a Madrid el plec de condicions per licitar “el projecte constructiu de la solució estructural que ha de donar resposta a la problemàtica que pateix el litoral altafullenc”. Amb aquestes paraules, Antoni Espanya, cap de Costes a Tarragona, ho ha traslladat formalment a l’equip de govern, que ja s’imaginava la notícia.
Espanya ha explicat que la previsió és que es la redacció del projecte es
liciti d’aquí a dos mesos. A partir d’aleshores, qui guanyi el concurs tindrà l’encàrrec de desenvolupar un estudi de dinàmica del litoral d’Altafulla i aportar diverses solucions constructives, que tal i com ha explicat el cap de Costes a Tarragona es consensuaran amb Ajuntament. De fet, Antoni Espanya ha avançat que aquestes solucions “poden contemplar accions a la part marítima, però també a la platja, sobre el passeig Botigues de Mar i al parc de Voramar”. El següent pas serà la redacció del projecte definitiu i la posterior tramitació ambiental, que es preveu per d’aquí a dos anys, quan sortiria a licitació l’obra en sí.
Amb aquest horitzó, ha dit el cap del Servei Provincial de Costes de l’Estat, les obres podrien començar a ser una realitat d’aquí a tres anys. Mentrestant ha explicat que caldrà fer front i conviure amb els temporals, així com desenvolupar “petites accions abans no s’apliqui la solució definitiva”. I aquesta, per ser més concrets, podria passar pel que reflecteixi l’estudi que està elaborant la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que cedirà dades del seu treball a Costes. I és que segurament, creu Espanya, “la solució passa per una estructura marítima com els espigons, que poden estar fets de maneres diferents”.
Per la seva banda, la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, ha celebrat la notícia i ha explicat que a la trobada d’aquest dimarts també ha pres part Costes del departament de Territori de la Generalitat, que és qui dóna permís per fer servir espais com el passeig de Botigues de Mar o instal·lar serveis sobre la sorra. En el marc de la visita s’han tractat els usos de temporada d’aquests espais amb la voluntat de definir com han de ser les terrasses del sector de l’hostaleria de cara a l’estiu. La coalcaldessa Muntadas ha avançat que la Generalitat veu amb bons ulls que es pugui concedir una ampliació del 40% en amplada a les terrasses de damunt del passeig, però que per la perillositat que representa no autoritzarà tarimes sobre l’escullera reformada recentment.
Paral·lelament, Antoni Espanya, cap del Servei Provincial de Costes de l’Estat, ha explicat que fruit de l’escullera nova del passeig, aixecada després de l’esfondrament parcial del vial ara fa quatre mesos, hi ha dos accessos que no s’han recuperat amb la seva antiga forma. Ara s’hauran d’adaptar, i això es farà, ha dit Espanya, amb rampes i escales de fusta que es col·locaran per la temporada alta de turisme i es retiraran a l’hivern. La previsió és que abans de l’estiu ja siguin al seu lloc.
Finalment Antoni Espanya ha explicat que el pressupost de licitació per a la redacció del projecte constructiu per frenar la regressió del litoral d’Altafulla és de 140.000 euros. Ha definit la quantitat com “important” i això farà que “s’hi presentin enginyeries solvents i de nivell”. En paraules del cap de Costes a Tarragona, “l’obra definitiva costarà uns quants milions d’euros”, ja que “el projecte constructiu acostuma a situar-se entre un 3% i 5% del projecte de l’obra de licitació final”.
Antoni Espanya, cap del Servei Provincial de Costes de l'Estat
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Antoni Espanya, cap del Servei Provincial de Costes de l'Estat