03 de juny del 2019
La Sala de Plens d’Altafulla queda petita en el 7è Memorial Manel Chiva Royo
Enguany, el Centre d’Estudis Altafulla ha convidat l’antropòleg Joan Prat, qui ha ofert un col·loqui sobre xamanisme
El Doctor en Filosofia per la UB i catedràtic d’Antropologia Social a la URV, Joan Prat, ha protagonitzat la setena edició del Memorial Manel Chiva Royo, que promou el Centre d’Estudis Altafulla amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla.
La Sala de Plens ha quedat petita aquest dissabte a la tarda en l’acte que any rere any vol retre homenatge a la figura del científic altafullenc. La proposta va néixer ara fa set anys de la mà de Josep Serratosa, company de Manel Chiva a la Facultat de Medicina de Bellvitge, i s’ha mantingut fins a dia d’avui amb la participació de personalitats reconegudes en els àmbits de la medicina, la biologia i la ciència.
I és que, més enllà de commemorar la trajectòria de l’altafullenc, aquesta trobada anual també té la voluntat d’apropar el món de la ciència a la ciutadania de manera didàctica.
En aquesta ocasió, Joan Prat ha presentat al públic assistent la pluralitat de sistemes terapèutics existents per fer front a les malalties, més enllà de la medicina tradicional que coneixem a casa nostra. L’antropòleg ha fet referència a la medicina al·lopàtica, als sistemes mèdics alternatius de la història d’Occident, als sistemes mèdics no-occidentals, a la medicina popular, a la medicina religiosa, als grups d’autoajuda, i a les medicines alternatives. D’entre totes aquestes tipologies, el xamanisme ha pres rellevància i ha centrat el gruix de la seva intervenció.
Prat ha parlat de tot aquest conjunt de creences i pràctiques tradicionals centrades en la comunicació amb el món dels esperits. Una temàtica que ha treballat i ha estudiat en profunditat, i que ha fet arribar als oients a través de vivències molt personals. Tot i reconèixer que és un sistema que no pertany a la nostra cultura, ha animat a conèixer altres formes alternatives de guarir les persones.
El president del Centre d’Estudis Altafulla, Josep Magriñà, ha insistit en la importància de retre homenatge a persones com Manel Chiva, “sobretot en un context en què la societat posa en valor aspectes totalment frívols”. Ha recordat que la seva vocació científica i de biòleg va néixer a Altafulla, i ha titllat de “motiu de goig” tornar a omplir la Sala de Plens amb una proposta que combina “rigor i divulgació”.
Una satisfacció que ha compartit la regidora de Cultura en funcions, Montse Castellarnau. Sobre Manel Chiva, ha parlat d’una persona molt estimada per la seva vinculació amb el municipi, i sobre les conferències que proposa cada any el Centre d’Estudis, n’ha destacat la varietat, el caràcter planer, i uns temes “molt interessants i curiosos”.
L’exposició de Joan Prat ha generat controvèrsies entre els assistents, que també han intervingut en el debat posterior.
Joan Prat, Doctor en Filosofia per la UB i catedràtic d’Antropologia Social a la URV
Josep Magriñà, president del Centre d'Estudis Altafulla
Montse Castellarnau, regidora de Cultura en funcions