Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
16 de maig del 2025
La salut cardiovascular protagonitza l’11è Memorial Dr. Manel Chiva Royo de la mà de la seva filla, la també científica Gemma Chiva Blanch
El Centre d’Estudis d’Altafulla i els amics del metge impulsen aquesta iniciativa que enguany vol posar llum sobre la influència de l’alimentació en el nostre cor
Altafulla acull aquest dissabte una nova edició del Memorial Doctor Manel Chiva Royo (1952-2011), doctor en Ciències Biològiques, professor de Fisiologia Humana a la Universitat de Barcelona, reconegut investigador i gran amant de la vila.

Com és habitual, el Centre d’Estudis d’Altafulla i els amics i col·legues del metge proposen una xerrada divulgativa, científica i entenedora per apropar al públic en general una qüestió d’interès en l’àmbit de la ciència. I quan es compleixen onze edicions de la iniciativa, el protagonisme recaurà en la filla del doctor, la també científica Gemma Chiva Blanch, qui a partir d’enguany, a més, també assumirà les regnes del certamen.

La doctora Chiva oferirà una conferència titulada “Com influeix la meva alimentació en la salut del meu cor?”, i que oferirà un relat sobre què li passa al nostre cor en funció de com és la nostra dieta. La mateixa Gemma Chiva en una entrevista al programa ‘Baix Gaià al dia’ aquest mateix divendres destaca els avenços en les investigacions en aquest àmbit i com els hàbits alimentaris incideixen directament en la salut del cor, per exemple amb la presència de colesterol.

Igualment, Chiva ha lamentat la preeminència de l’obesitat infantil en la nostra societat i ha reclamat que es faci més prevenció de les malalties cardiovasculars, començant per les escoles, amb els més petits, que és “quan comença el drama”.
 
La Dra. Gemma Chiva Blanch (Barcelona, 1982) és una científica destacada en el camp de la nutrició i la salut cardiovascular. És diplomada en Nutrició Humana i Dietètica (CESNID – Universitat de Barcelona), llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments (UB), Màster en Desenvolupament i Innovació d’Aliments (UB) i Doctora en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat de Barcelona, amb Premi Extraordinari de Doctorat (2012–2013).

Ha realitzat estades de recerca a l’IMDEA-Alimentación (Madrid) i a la Universitat d’Oslo (Noruega), i ha desenvolupat la seva carrera investigadora postdoctoral a l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau. Actualment, és Sotsdirectora de Recerca dels Estudis de Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), on també és professora agregada i co-cap del grup de recerca NUTRALiSS (Nutrició, Alimentació, Salut i Sostenibilitat), adscrit al Centre Català de la Nutrició (CCNIEC).

La seva línia d’investigació se centra en la relació entre nutrició i risc cardiovascular, especialment en l’estudi de biomarcadors d’ateroesclerosi, trombosi i risc cardiovascular i en com els components de la Dieta Mediterrània influeixen en aquests indicadors de salut. Compta, igualment, amb nombroses distincions, reconeixements i citacions dels seus articles.

L’acte se celebrarà el dissabte 17 de maig a les 18:30 h, al Gimnàs del Col·legi Públic La Portalada d’Altafulla (Plaça de la Portalada, 7 – accés per la porta davant de la carretera N-340). És un acte públic i obert a la ciutadania. 
Gemma Chiva, autora de la xerrada del Memorial
Gemma Chiva, autora de la xerrada del Memorial
Social
Et recomanem
11è Memorial Dr. Manel Chiva: l'alimentació en la salut del cor
17 de maig a les 18:30h al gimnàs de l'escola La Portalada
Organitza: Centre d'Estudis d'Altafulla
Fira de primavera
18 de maig de 12h a 20h al parc del Comunidor
Organitza: Ateneu de Dones d'Altafulla
Casal Cultural La Violeta
Temporada de primavera: del 13 d'abril al 27 de juny
Programació i entrades a: www.casalvioleta.cat
Agenda d'activitats d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla