03 d'octubre del 2019
La UGT i la plataforma SOS Socorrisme denuncien la mala praxi dels consistoris catalans en la contractació del servei de socorrisme
Un dels ajuntaments que han acusat és el d’Altafulla, a qui requereixen fer-ho bé la propera temporada d’estiu
Garantir la seguretat a les platges està esdevenint any rere any un problema de difícil solució a molts municipis del litoral català. Els professionals disponibles són molt pocs en relació al volum de turisme que alberga el territori durant els mesos d’estiu, i els que hi són denuncien sous baixos, temporalitat i intrusisme laboral.
Una situació que han posat de manifest el sindicat UGT i la plataforma SOS Socorrisme, que consideren “del tot inconcebible” que Catalunya regeixi el servei de socorrisme de les seves platges mitjançant una llei de 1972 que preveu uns mínims “desfasats” i que després cada ajuntament ha de complementar sota el seu criteri. Segons els manifestants, Catalunya necessitaria 300 socorristes més per garantir la màxima seguretat a les seves platges.
Aquest estiu, s’han registrat 29 morts per ofegament a les platges catalanes. Unes víctimes que, segons els sindicats, es podrien haver evitat perquè la majoria s’han donat a zones no vigilades o fora de temporada de vigilància.
La UGT i SOS Socorrisme en fan responsables els ajuntaments catalans. Han assenyalat Altafulla, Viladecans, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils, i l’Escala com alguns dels consistoris que fan mala praxi en els concursos de contractació, i els han demanat fer-ho bé la propera campanya per garantir la seguretat a les platges i evitar la precarització de les condicions dels treballadors.
A l’Ajuntament d’Altafulla, la contractació ve heretada de l’anterior equip de govern d’AA i el PDeCat. La Junta de Govern Local aprovava el passat 11 de març els plecs de clàusules administratives i tècniques, i l’expedient de contractació del servei de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme de la platja i la Piscina Municipal per a les temporades 2019-2021, amb possibilitat de ser prorrogat altres dos anys.
En el procés de licitació del servei, l’Ajuntament va rebre una única oferta, i el 29 de maig formalitzava el contracte amb l’empresa adjudicatària Provita SCM per un import de 95.106 euros.
Davant de la denúncia de la UGT i SOS Socorrisme, l’actual alcalde en funcions, Dani Franquès, no descarta corroborar amb els tècnics municipals que els plecs de condicions donen compliment a la normativa.
La temporada de platja a Altafulla va donar el tret de sortida el 15 de juny i s’ha allargat fins el 22 de setembre. Han garantit la seguretat dels banyistes quatre socorristes, en horari de dos quarts d’11 del matí a dos quarts de 8 de la tarda.
Dani Franquès, alcalde d'Altafulla en funcions