01 d'abril del 2021
La venda de mones a Altafulla es recupera als nivells de 2019
Enguany es detecta un descens de la mida d'aquests pastissos per la reducció en el nombre de comensals que es poden reunir per les restriccions
Les pastisseries i forns de pa d'Altafulla treballen aquests dies a tot drap per enllestir les mones i ous de pasqua que es vendran en els últims dies de la Setmana Santa per consumir-se, com és tradició, Dilluns de Pasqua o, en el cas d'Altafulla, també dimarts.
Als establiments locals s'ha detectat un repunt de la demanda respecte a l'any passat, quan, en ple confinament, la venda d'aquest pastís típic de la Pasqua va caure estrepitosament. L'Àngels Parejo regenta la pastisseria Àngels del carrer del Mar i ha explicat a Altafulla Ràdio quina previsió té per aquests dies en què ja ha registrat força comandes.
Respecte a les tipologies de mones, Parejo destaca que la típica mona amb fruita continua sent la més demandada si bé també s'opta per alternatives com el pastís Sascher, per exemple. Igualment ha destacat el pes que tenen per als més petits les figures de xocolata basades en dibuixos que veuen a la petita pantalla com la Peppa Pig o els tradicionals barrufets. També el futbol o els videojocs tenen aquí un protagonisme destacat.
Pel que fa al conjunt de Catalunya, el Gremi de Pastissers confia vendre prop de 700.000 mones de Pasqua i apropar-se així a les xifres del 2019, abans de la pandèmia. Tot i això, calculen que la facturació baixarà entre un 15 i un 20% perquè continuen prohibides les trobades entre bombolles i, per tant, les mones seran més petites.
Per altra banda, la fi del confinament comarcal afavorirà pastisseries de municipis turístics i que s'han vist especialment afectades per les restriccions, com per exemple Altafulla mateix o pobles del Pirineu, on si no s'hagués aixecat el confinament comarcal, s'hauria pogut perjudicar molt la campanya.
Des del Gremi, recorden que una mona artesanal de pastisseria és el resultat d'un treball artístic que implica més de tres hores de feina per peça perquè s'han de crear els motlles, dissenyar les figures, fer la xocolata i decorar-les. També subratllen les garanties sanitàries que tenen les mones de pastisseria.
Àngels Parejo, propietària de la pastisseria Àngels