18 de febrer del 2022
La Vil·la dels Munts d'Altafulla comptarà enguany amb una monografia que recollirà tot allò que es coneix del jaciment
En paral·lel es treballa en l'ampliació de recorreguts i la millora de la comprensió d'aquest llegat del patrimoni romà
Tot el coneixement que ha generat l'estudi de la Vil·la romana dels Munts d'Altafulla es recollirà en un document que permetrà tenir una visió global d'aquest jaciment imperial. És una aposta ambiciosa per part del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) que servirà també com a complement a la planimetria conjunta d'aquest espai, les Termes de Mar i la Pedrera d'Altafulla. Tres espais que pertanyen, de fet, a un mateix jaciment del que se'n podrà tenir una imatge conjunta. Per comptar amb aquesta planimetria, però, encara caldrà esperar una mica més.
Si bé ja se'n van captar les imatges amb eines de fotometria específiques, ara cal posar en ordre les dades obtingudes, cosa que representa una feina més complexa, com ha assenyalat la directora del MNAT, Mònica Borrell en una entrevista al programa en xarxa de les emissores del Camp de Tarragona, 'Carrer Major'.
El que sí que ja està pràcticament enllestida és aquesta monografia arqueològica que recull tots els treballs parcials que s'han fet de la Vil·la, com ha explicat Borrell.
La publicació d'aquest document de pes, no exclou, però, que es continuï treballant en la preservació i conservació del jaciment així com investigant-ne molts més detalls, com ha assenyalat Borrell. I és que també enguany es preveu començar a ampliar recorreguts per l'espai per millorar també la comprensió del jaciment per part dels visitants.
Per altra banda, Borrell ha valorat positivament l'avenç de les obres de l'edifici que és seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que tenen un cost de 2,3 MEUR, que costeja el titular de l'edifici, que és l'Estat. Així mateix, s'està pendent de tramitar i licitar el projecte museogràfic, que en aquest cas costeja la Generalitat amb un valor d'1,5 MEUR.
Borrell ha destacat que el MNAT mantindrà la seva essència i l'exposició dels seus vestigis "estrella" com la Nina d'Ivori, el Mosaic de la Medusa o el Mosaic dels Peixos de l'entrada, però que es notaran canvis en la distribució de sales i recorreguts i una millora en la presentació de la col·lecció del Museu.
Tot plegat podria estar enllestit al 2023 i mentrestant el MNAT seguirà amb la seva activitat al tinglado 4 del Moll de Costa del Port de Tarragona.
Mònica Borrell, directora del MNAT
Mònica Borrell, directora del MNAT