30 d'agost del 2017
La Vil·la romana dels Munts d’Altafulla podria haver estat la residència de l’emperador Adrià
La seva gran extensió, la sumptuositat, la presència del mitreu més gran conegut a l’occident romà, o la troballa d’una estàtua d’Antinous són alguns dels trets que sustenten la hipòtesi
Les visites guiades que ofereix el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) al llarg de l’estiu a la Vil•la romana dels Munts d’Altafulla encaren la recta final. El proper 9 de setembre, a partir de les 7 de la tarda, hi ha programada una de les darreres cites de la temporada. Caius Valerius Avitus i la seva esposa Faustina tornaran a acompanyar els visitants pels racons més emblemàtics de la seva residència, datada del segle IIdC.
El duumvir de la ciutat de Tarraco va ser un dels personatges que va acollir el conjunt residencial, “pensat -com corrobora l’arqueòleg i conservador del MNAT, Josep Anton Remolà- a acomodar la vida al món rural de les més altes capes de l’aristocràcia romana”. Tot i explicar que “no respon al model habitual de vil•la romana, amb una part productiva i una part residencial”, l’ha titllat de “visita obligada”.
El recorregut per les diferents estances clou amb un aperitiu amb vi, mel, fruites, i diversos productes de la terra.
El preu pels adults és de 8 euros, pels infants d’entre 5 i 16 anys, de 5 euros, i gratuït pels menors de 5 anys. Per gaudir de la visita cal fer reserva prèvia al telèfon 977 25 15 15 o al 977 65 28 06.
Josep Anton Remolà és qui s’encarrega de la part històrico-arqueològica del conjunt, que qualifica de “tresor únic a tota Hispània”. N’ha destacat la seva “excepcionalitat” i un seguit de característiques que fan pensar que “va ser concebuda i construïda al voltant d’un fet concret com va ser la visita a Tarraco l’hivern de l’any 122 al 123 de l’emperador Adrià”. Alguns dels trets que, tot i no ser prou sòlids, porten a contemplar aquesta possibilitat són “la seva gran extensió, la sumptuositat, la presència del mitreu més gran conegut a l’occident romà, o la troballa d’una estàtua d’Antinous”.
Aquesta excepcionalitat ha portat el MNAT a dedicar gran part dels seus esforços a conservar i reinterpretar la seva existència. De fet, juntament amb l’Agència Catalana del Patrimoni, hi destinarà una inversió d’1 milió i mig d’euros.
Segons va avançar a principis d’aquest mes d’agost als micròfons d’Altafulla Ràdio la directora del MNAT, Mònica Borrell, la primera intervenció està prevista passat l’estiu i suposarà la millora de la restauració de la zona de les termes. A aquesta la seguiran altres obres de millora a la galeria que dóna accés a les habitacions del pis inferior de la vil•la, a la coberta i al centre d’interpretació.
Per a Josep Anton Remolà, “qualsevol inversió en patrimoni és necessària per difondre’l i posar-lo en valor”. En el cas de la Vil•la dels Munts d’Altafulla, a més, “el fet de ser exterior fa que requereixi intervencions periòdiques ja que ha està sotmesa a constants canvis de temperatura i de situacions meteorològiques”.
Josep Anton Remolà, conservador del MNAT
Josep Anton Remolà, conservador del MNAT