Foto: Ajuntament d'Altafulla
06 de març del 2023
Les basses de laminació d’Altafulla podran absorbir fins a 140.000 m3 d’aigua
Fer les estructures costaria 1,7 MEUR i haurien d’evitar les avingudes de pluja acumulada a Baix a Mar i les inundacions recurrents
Les basses de laminació projectades entorn del Puntet d’Altafulla tindrien una capacitat de retenir 140.000 metres cúbics totals d’aigua. Aquesta és una de les principals dades aportades per l’enginyer geòleg Roger Ruiz Carulla, en l’audiència pública celebrada aquest dissabte a l’Ajuntament d’Altafulla. Una audiència en la qual s’ha donat a conèixer en quina situació es troba el projecte de la bassa de laminació al sud de la rotonda del Puntet i com es farà la nova bassa que s’ha projectat al nord d’aquest encreuament viari que enllaça amb la carretera de la Riera i l’antiga carretera N-340.
La bassa sud, ja projectada al 2015 i modificada per adoptar un caràcter renaturalitzador al 2019, és la que es considera la bassa petita i tindrà una capacitat d’acollir 31.000 m3 d’aigua. Es considera que és una capacitat que no dona resposta a les avingudes que es produeixen a la zona en cas de pluges torrencials i l’arribada de la rasa. Per això s'ha projectat una de nova, al nord, que podrà absorbir fins a 109.000 m3. El complement d’ambdues, com ha assenyalat Ruiz, que és un dels redactors del projecte, permetrà aturar les grans avingudes d’aigua i evitar les inundacions a Baix a Mar.
Fer els forats de les basses suposa una feina, inicialment senzilla, segons s’ha valorat des del consistori si bé cal tenir en compte les diferents circumstàncies que envolten aquesta intervenció. Per una banda, els costos, que es valoren en un total d’1,7 milions d’euros. I per l’altra els tràmits per expropiar els terrenys on s’ha d’excavar. Unes tramitacions que, en el cas de la bassa petita, ja estan en marxa. La regidora d’Urbanisme i de Medi Ambient, Marisa Méndez-Vigo, considera que les basses podrien enllestir-se en uns cinc o sis anys, tenint en compte aquestes variables.
Méndez-Vigo confia a sufragar bona part dels costos de les basses a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, ja que l’organisme de la Generalitat té molt d’interès en aquest tipus d’actuacions i compta amb els recursos necessaris per fer-les, segons ha dit. Igualment, el projecte encara podria rebre subvencions d’altres organismes o institucions. Ja es va intentar l’any passat amb els fons Next Generation, per a la bassa sud, però finalment no es va atorgar l’ajut.
Roger Ruiz, enginyer i geòleg
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme i de Medi Ambient