Notícies
Foto: Neus Gris
26 de novembre del 2015
Les entitats ecologistes demanen un clam unitari del territori en la defensa de la recuperació del tram baix del riu Gaià
L’ACA i Repsol alliberen fins aquest dijous 2.000 litres d’aigua per segon des de la presa del Catllar
Les entitats ecologistes ja pensen en què passarà demà quan la presa del Catllar deixi d’alliberar aigua al tram final del riu Gaià. Durant aquests dos dies en què l’empresa propietària de l’embassament, Repsol, i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), han deixat anar de forma ininterrompuda 2.000 litres per segon, l’aigua ha arribat fins la desembocadura i, fins i tot, ha entrat a mar. Però un cop es posi fre a aquest cabal generador, l’aspecte del riu en aquest tram tornarà a ser el de sequedat i manca de vida, i el cabal ambiental tornarà a aturar-se a Ardenya.

Tot i això, del que sí que es mostren satisfets els ecologistes és que aquesta actuació que s’ha aplicat al riu Gaià es tracta “d’una prova pilot inèdita arreu d’Europa”. El naturalista i membre de l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernàndez, ha explicat que “no existeix cap altre cas en què l’empresa propietària d’un embassament hagi arribat a un acord amb les entitats per tal de recuperar la vida del riu”. Un fet que els dóna força per “continuar lluitant perquè actuacions com la que s’ha dut a terme aquesta setmana es repeteixin més sovint”.

De fet, ja tenen anotada en l’agenda una trobada amb el conseller de la Generalitat, un cop es conformi el nou govern, per seguir treballant en aquesta línia. Paral•lelament, una altra de les vessants on s’ha d’incidir, segons Hèctor Hernàndez, és en “la implicació de la ciutadania, més enllà de les entitats ecologistes, per tal de fer sentir el clam unitari del territori”.

Des de l’ACA també s’està estudiant la possibilitat de definir, per via d’emergència, diverses actuacions en cas de produir-se una nova “gaianada”.
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Social
Et recomanem
La vida de les elits vota Tàrraco
14 d'abril d'11h a 12:30h a la vil·la romana dels Munts
Venda d'entrades a: www.mnat.cat/entrades
Fira de Sant Jordi
23 d'abril de 10h a 20h a l'avinguda Marquès de Tamarit
Programa de St. Jordi complet a: www.altafulla.cat
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla