28 de novembre del 2017
Les mocions d’urgència de l’oposició canvien el guió del ple de l’Ajuntament d’Altafulla
L’EINA, el PDeCat i el regidor no adscrit Alberto Moreno han tornat a tombar la nova proposta de retribució de l’edil Jaume Sànchez, i l’increment de la despesa del projecte de Via Augusta
La situació de bloqueig a l’Ajuntament d’Altafulla és una realitat. El ple d’aquest dilluns al vespre ha tornat a evidenciar el mur que s’ha aixecat entre el govern i l’oposició aquestes darreres setmanes. El referèndum de l’1 d’octubre, la posterior marxa del PDeCat com a soci de govern i el conseqüent govern en minoria d’AA, i el context polític i social que viu Catalunya han fet créixer la distància i les discrepàncies entre uns i altres.
L’oposició en bloc ha tombat de nou les dues propostes que ja no van prosperar en la darrera sessió plenària extraordinària de principis d’aquest mes de novembre, després que L’EINA, el PDeCat, i aleshores Cs hi votessin en contra.
En aquesta ocasió, a més, un nou gir en el guió quan tot semblava estar dat i beneït, ha tornat a sorprendre l’equip de govern amb la incorporació de diverses mocions amb caràcter d’urgència, per part de L’EINA i de l’ara regidor no adscrit Alberto Moreno. Ambdues formacions s’han emparat en l’article 103.3 que estableix que “un cop acabat l’ordre del dia, en cas d’urgència, es pot ampliar sempre i quan ho acordi la majoria absoluta del ple”.
Dues de les propostes de L’EINA feien referència a les mocions que han encès la polèmica aquests darrers dies, i que, segons fonts municipals, havien estat desestimades per dos informes jurídics sol·licitats per l’equip de govern. Uns documents que l’oposició ha recordat que “no són ni preceptius ni vinculants”. L’alcalde, Fèlix Alonso, ha permès la votació de les urgències, però ha insistit que són “nul·les de ple dret”, i que esdevindran “un brindis al sol”.
D’una banda, una de les mocions correspon a la reordenació d’espais de treball i a l’accés dels grups del plenari municipal a l’Ajuntament com a seu de la corporació; i de l’altra, al nomenament dels representants municipals als òrgans col·legiats de l’AMI, l’empresa mixta d’Aigües d’Altafulla, i el consorci de la Televisió Digital Terrestre del Camp de Tarragona.
El regidor Jordi Molinera ha estat l’encarregat de presentar els acords.
La primera ha tirat endavant amb els vots a favor de L’EINA, el PDeCat i el regidor no adscrit Alberto Moreno, i el vot en contra d’AA; i la segona s’ha sotmès a votació per separat i a mà alçada. Les propostes de l’AMI i d’Aigües Altafulla han prosperat, mentre que la referent a TAC12 no ha tirat endavant.
Fets els advertiments pertinents per part del secretari municipal referents als informes jurídics i a nivell estatutari dels diferents òrgans col·legiats, l’alcalde ha conclòs que “el ple és manifestament incompetent”.
L’EINA ha presentat una tercera moció d’urgència per demanar un procés participatiu per decidir el futur de la Biblioteca; així com la convocatòria d’un Consell Sectorial de Cultura durant el proper mes de desembre.
L’alcalde, Fèlix Alonso, ha recordat que, tot i tirar endavant amb el vot favorable dels regidors de l’oposició, “no és competència del plenari anul·lar els acords de la Junta de Govern Local”. Fent referència al segon punt de la moció, el regidor Jordi Molinera ha demanat a la regidora de Participació Ciutadana, Montse Castellarnau, “iniciar el procés participatiu, tal i com ho vol la majoria del ple”.
Una darrera moció del grup de L’EINA ha estat la que demana “expressar ple suport als presos polítics”, que ha tirat endavant amb 6 vots a favor, 4 vots en contra, i 1 abstenció. Un dels acords que ha tirat endavant és que “es pengi d’immediat al balcó de l’Ajuntament la pancarta amb la llegenda ‘llibertat presos polítics’”. L’alcalde, però, ha assegurat que no la penjarà, d’acord amb el dictamen de la Junta Electoral. En aquest sentit, Fèlix Alonso ha apuntat que “espero i desitjo que quan acabi la campanya, aquests presos estiguin al carrer”.
Per la seva banda, el regidor no adscrit Alberto Moreno també ha presentat una moció d’urgència, en aquest cas referent a la seva postura sobre l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), davant de les informacions aparegudes els darrers dies en alguns mitjans de comunicació que en ratificaven la seva aprovació i el seu suport. Moreno ha presentat les següents demandes, entre elles la baixa de l’Ajuntament de l’entitat.
La proposta ha estat rebutjada amb l’únic vot a favor d’Alberto Moreno, i el vot en contra de la resta de regidors del plenari municipal. L’alcalde ha explicat que “no és moment de trencar ponts”, i que “restem a l’espera de conèixer si l’AMI continua mantenint la postura de la unilateralitat”. Per la seva banda, Jordi Molinera ha insistit que “cal continuar dins de l’AMI, ara més que mai”.
Pel que fa a les dues mocions que s’han arrossegat de la darrera sessió extraordinària de principis d’aquest mes de novembre, cap de les dues ha prosperat.
L’EINA, el PDeCat i el regidor no adscrit Alberto Moreno han tornat a votar en contra de la nova retribució bruta de 20.000 euros anuals del regidor Jaume Sànchez per una dedicació parcial del 60% en les funcions de 2n tinent d’alcalde, i regidor delegat de Turisme, Educació, Comerç i Consum, i Actvitat Física i Esport.
Alberto Moreno ha demanat a l’equip de govern que “si volen cobrar, facin política”. Ha criticat que “continuïn actuant com si tinguessin la majoria, sense comentar ni sense seure a parlar”. I ha afegit que “de seguir així, sempre estarà en negativa”.
El regidor del PDeCat, Pere Gomés, també hi ha votat en contra, en aquest cas, “per coherència amb el que ja van votar en la darrera sessió”. Comparteix que “la feina s’ha de remunerar”, però entén que “és un punt que s’hauria d’haver dialogat prèviament, i que torna a presentar-se en ple sense fer-ho”.
En aquesta mateixa línia, la regidora de L’EINA, Alba Muntadas, ha acusat de “falta d’educació i vergonya política tornar a presentar aquesta proposta sense haver fet cap pas per consensuar i parlar de les retribucions”. Ha assegurat que tampoc hi estan en desacord perquè són conscients que el regidor Jaume Sànchez té més feina i més responsabilitats, però consideren que “s’han de repensar totes les retribucions”.
L’altre punt que ha tornat a tombar l’oposició és el que fa referència a l’increment de la despesa en 72.400 euros del pressupost total del projecte de Via Augusta, corresponents a un darrer pagament de diferents imprevistos que han certificat les empreses implicades en els treballs.
Els representants de l’oposició s’han expressat en la mateixa línia que en la moció anterior. Tots tres han criticat que l’informe detallat que ja van sol·licitar en l’anterior sessió hagi arribat una estona abans del ple d’aquest dilluns. En el cas de L’EINA, també han al·legat a la “coherència” davant d’un projecte en què mai han estat d’acord. El regidor Dani Franquès ha recordat que “el projecte ja va néixer coix i sense el consens ni del poble ni molt menys del plenari”.
El que sí que ha tirat endavant amb els vots favorables d’AA i del regidor Alberto Moreno, el vot en contra del PDeCat, i l’abstenció de L’EINA, ha estat la modificació de diverses ordenances fiscals municipals.
D’una banda, la que fa referència a la publicitat del Pavelló Municipal; i de l’altra, la corresponent a la Pallissa del carrer Vinyet. El regidor Jaume Sànchez ha presentat la possibilitat d’obrir el local al públic en general durant aquelles hores que està disponible, pel qual s’han definit un seguit de taxes.
El PDeCat hi ha votat en contra perquè no van poder assistir a la comissió pertinent i no ho van poder debatre. L’EINA ha demanat debatre sobre el model de gestió de dos equipaments molt importants com són el Pavelló i l’Estadi Municipals.
Un altre dels punt que també ha tirat endavant en la sessió d’aquest dilluns al vespre ha estat la proposta de periodicitat mensual presentada per L’EINA, el PDeCat, i l’ara regidor no adscrit Alberto Moreno. AA hi ha votat en contra.
Així doncs, a partir del 29 de gener de 2018, les sessions se celebraran l’últim dilluns no festiu de cada mes a les 8 del vespre. Així mateix, es convocarà una Junta de Portaveus abans de cada sessió per tractar els diferents punts de l’ordre del dia.
Jordi Molinera, regidor de L'EINA
Jordi Molinera (L'EINA), Pere Gomés (PDeCat), Alberto Moreno (regidor no adscrit)
Jordi Molinera (L'EINA), Pere Gomés (PDeCat), Alberto Moreno (regidor no adscrit)