15 d'octubre del 2025
Les plantes aromàtiques i l’oli nou, protagonistes de la Setmana Bio a Torredembarra i a la Pobla de Montornès
La iniciativa pretén difondre els valors de la producció agroalimentària ecològica i apropar-los a la ciutadania. Se celebra arreu del país
El Baix Gaià s’uneix a la Setmana Bio i ofereix un seguit d’activitats diverses que s’hi emmarquen. Tant Torredembarra com la pobla de Montornès han previst iniciatives, una de les quals ha tingut lloc aquest mateix dimecres. Es tracta del taller de plantes aromàtiques a Cal Dània, on s’han pogut conèixer les propietats i usos per complementar una alimentació ecològica i de proximitat. I més enllà dels seus usos culinaris i medicinals, s’ha pogut copsar com aquestes plantes augmenten la biodiversitat dels horts, ja que aquestes són atraients de pol·linitzadors i refugi de fauna auxiliar.
I és que la Setmana Bio ofereix diferents espais al llarg de tot el país per contribuir a difondre els valors de la producció agroalimentària ecològica i apropar-los a la ciutadania. Hi ha un programa d’activitats variat, amb actes arreu de Catalunya. Destaquen les visites a les finques i obradors de productors i elaboradors ecològics i les activitats de divulgació, que inclouen tallers, jornades, fires, mercats, espais a escoles i biblioteques i passis de documentals.
A la Torre, la segona activitat serà un taller d’esqueixos de plantes aromàtiques al Jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Tindrà lloc divendres 17 d’octubre les 12.30 h. Se’n farà càrrec l’educadora ambiental de l’Associació Mediambiental La Sínia, Georgina Florejachs qui explicarà quines són les propietats de les plantes remeieres i com aquestes poden complementar una alimentació ecològica i de proximitat. Es coneixeran les plantes aromàtiques del jardí d ela Biblioteca i es farà un tast d’infusions. Es pot reservar plaça gratuïta al 667171291
I a la Pobla de Montornès, l’Horta de Cal Marxant organitza visites i esmorzars amb l’oli nou. Serà el pròxim dissabte amb dues opcions. La primera, a les nou del matí, consistirà en un esmorzar amb pa regat amb l'oli nou, llonganissa, olives, aigua i vi. Després visitaran la finca ecològica d'horta i oliveres, amb explicació dels cultius. L’activitat té un preu de 10 € per persona, cinc en el cas dels nens de 3 a 12 anys.
La segona opció és a les 10 del matí i consisteix en una visita a la finca ecològica d'horta i oliveres, amb explicació dels cultius i tasts de l’oli nou. En aquest cas té un preu de 5 € per persona.
Per participar-hi cal fer reserva prèvia al correu info@hortacalmarxant.cat
Georgina Florejachs, membre de l'Associació Mediambiental La Sínia