Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
21 de novembre del 2023
Les primeres anàlisis de l'estudi de la UPC sobre el litoral de la platja d'Altafulla apunten a un possible espigó submergit
A principis del 2025 s'espera comptar amb dades suficients sobre el comportament del mar perquè Costes decideixi quina solució definitiva executa
L'estudi sobre l'evolució del litoral d'Altafulla i els corrents marins que du a terme el laboratori d'enginyeria marítima de la UPC (LIM) es troba pràcticament a l'equador. Es basa en un conveni de dos anys que quan finalitzi permetrà tenir dades suficients com per valorar possibles solucions per la regressió que pateix la platja. Si més no, és la perspectiva que es marquen des del consistori i des del mateix laboratori si bé els investigadors apostarien per allargar l'estudi fins a 10 anys. Una opció que, atesa la urgència de la situació de la platja d'Altafulla, sembla que no es contempla.

Així les coses, amb les dades obtingudes fins al moment i amb un històric del moviment del litoral de 6 anys enrere, s'apunta que el problema de la manca de sediments a la platja d'Altafulla és "crònic" i previsiblement requerirà de la creació d'un espigó, com afirma l'investigador del LIM, Iván Cáceres.

Un espigó que haurà de ser Costes qui executi i qui decideixi com serà, si emergit o submergit, amb els inconvenients que té cada opció. El primer més ràpid però visualment més impactant. El segon, requereix més temps, però compta amb avantatges no només estètiques sinó també per a l'ecosistema marí. Això es podria posar sobre la taula a principis del 2025, quan es tanqui l'estudi.

Cáceres també parla d'aportacions artificials de sorra com a part de la solució, si bé, considera que la gran aportació feta al 1994, amb un total de 250.000 m3 ara no oferiria la mateixa durabilitat perquè les condicions ara són diferents i intervenen altres factors com noves estructures o la sequera que no permet als rius transportar els sediments.

Tot plegat s'ha traslladat aquest dimarts als membres del comitè de seguiment de la platja, que s'ha reunit per fer balanç de com avança l'estudi. Igualment, s'ha apuntat quina és la situació del passeig de Botigues de Mar i que la voluntat del consistori és aguantar l'estructura de roques de contenció fins que passi l'hivern i es prepari ja la temporada. Aleshores, abans de Setmana Santa, serà el moment d'aportar sorra i retirar les roques i afiançar el passeig per fer-lo més practicable, com ha explicat la coalcaldessa, Alba Muntadas.

Muntadas ha recordat que en paral·lel s'està treballant per una solució a mig termini que es consensuar amb Costes de l'Estat per atendre el reforç del passeig i ha apuntat que l'Ajuntament voldria comptar amb suport econòmic d'aquest ens per tirar endavant aquestes mesures.
Iván Cáceres, investigador del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC
Iván Cáceres, investigador del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla