04 de novembre del 2024
Les últimes pluges permeten connectar el riu Gaià des de Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura
L’embassament, al Catllar, ha augmentat el cabal i la comunitat de regants de l’entorn s’hi podrà beneficiar
Les pluges d’aquest dilluns a la matinada, afegides a les de la setmana passada, han permès que el riu Gaià estigui connectat des del seu naixement a Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura a Altafulla i Tamarit. Tot, de forma natural i sense que s’hagi originat una gaianada. Així ho ha explicat el coordinador de l’Associació Mediambiental la Sínia, Hèctor Hernández, en una entrevista a l’Hora Local d’aquesta casa.
L’aigua, doncs, ha arribat a la part baixa del riu per desembocar a mar. En la part alta i mitjana “hi havia molts trams secs des de feia mesos, igual que les fonts”, explica Hernández. Això forma part “dels processos de sequera que són naturals en els rius del Mediterrani”, afegeix, la qual cosa “és positiva per a la fauna i la flora de l’entorn perquè ja estan adaptades”.
El coordinador de la Sínia també ha destacat que l’embassament del Gaià, al Catllar, ha augmentat el cabal en tres metres. “És una bona notícia per a la comunitat de regants del poble i també dels de la Riera de Gaià, que es nodreixen d’aquesta aigua”, assegura.
Quant a l’episodi de la Dana en general, Hernández ha apuntat que les administracions s’han de posar a treballar per millor la seguretat dels municipis de costa, entre ells la del Baix Gaià, per reduir les afectacions que es puguin derivar de futurs temporals. Especialment, afegeix, en aquelles zones en les quals s’ha urbanitzat en les darreres dècades i que estan tan a prop dels rius i del mar que són susceptibles de patir inundacions.
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental la Sínia
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental la Sínia
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental la Sínia