08 de febrer del 2017
Lluís Brullas i Lluís Català estudien la indústria del Baix Gaià durant els primers anys del segle XX
La intenció és elaborar un estudi històric que reflecteixi l’activitat empresarial al territori durant aquest període, i el seu posterior declivi
El Baix Gaià disposarà properament d’un estudi històric sobre la seva indústria durant el segle XX. El veí d’Altafulla Lluís Brullas i el veí de Torredembarra Lluís Català van iniciar ara fa dos anys la recerca de documentació després d’observar el declivi que van patir a finals de segle la majoria d’empreses que havien començat a florir entre els anys 1915 i 1920. Durant tot aquest període d’investigació, n’han identificat més d’una vintena arreu dels municipis de Torredembarra, Altafulla, Salomó, Vespella de Gaià, la Nou de Gaià, la Riera de Gaià, El Catllar, la Pobla de Montornès, Creixell, i Roda de Berà.
Un dels impulsors de l’estudi, Lluís Català, vocal d’Història del Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, ha destacat la gran documentació i els recursos dels quals disposa l’Arxiu de Torredembarra. Una situació que no es dóna en la majoria de poblacions que estan resseguint. Ara gran part de la recerca passa per l’Arxiu de Tarragona, del qual n’extreuen el registre mercantil i els balanços de les diferents companyies. Català ha avançat que “un cop tinguem tota la informació documentada, quedarà pendent el treball de camp i la recerca de testimonis”.
Lluís Brullas, president del Centre d’Estudis Altafulla, ha explicat que es tracta d’una “revolució industrial particular que arriba 150 anys després de la revolució anglesa, però que té pràcticament els mateixos inicis”. Ha apuntat que la majoria d’empreses van néixer des de casa.
Segons ambdós estudiosos, el declivi de la majoria d’empreses va arribar pels volts de 1980 a causa, principalment, de la crisi del petroli dels anys 70, i de la globalització i la creixent competència a Europa.
Del total d’empreses nascudes durant el primer quart del segle XX, el 90% han desaparegut. A dia d’avui només sobreviuen Industrial Sedó, Fàbrica Recasens, Plasticel, Paperera del Gaià, i Maystar.
Lluís Català, vocal d'Història del Centre d'Estudis Sinibals de Mas
Lluís Brullas, president del Centre d'Estudis d'Altafulla