09 d'octubre del 2017
Més de 4.000 persones es concentren a la plaça de la Font de Tarragona en defensa de la unitat d’Espanya
És la primera vegada que es fa una concentració d’aquestes característiques a Tarragona i que hi assisteix tanta gent
Més de 4.000 persones es van concentrar dissabte a la tarda a la plaça de la Font de Tarragona, davant de l’Ajuntament per reclamar la unitat d’Espanya. És la primera vegada que es fa una concentració d’aquestes característiques a Tarragona i que hi assisteix tanta gent. La manifestació va ser convocada espontàniament fa uns dies a través de les xarxes socials i va tenir una forta resposta.
En aquest acte unitari hi van assistir diversos regidors del PP i C’s del Camp de Tarragona i també Alejandro Fernández, portaveu al Parlament del Partit Popular. Els manifestants van cridar consignes com “Puigdemont a prisión” o “Viva España i Visca Catalunya”. Javier Carrión és un dels dinamitzadors d’aquesta concentració, en declaracions a Tac 12.
Un miler d’aquests manifestants es van afegir l’endemà diumenge a la manifestació que va convocar Societat Civil Catalana (SCC) a Barcelona i que va reunir a més de 350.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 950.000, segons l’organització. La manifestació, amb el lema "Prou: recuperem el seny!", va començar a les dotze del migdia a la plaça Urquinaona, va baixar per la via Laietana, que la va omplir, va passar per Marquès de l'Argentera i el pla de Palau fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'entrada al Parc de la Ciutadella. La marxa va durar unes quatre hores i va acabar amb diferents parlaments protagonitzats per Àlex Ramos, president de SCC; l’escriptor Mario Vargas Llosa, l'exministre del PSOE Josep Borrell, l’ex fiscal Carlos Jiménez Villarejo, i els catedràtics de Dret Constitucional, Francesc de Carreras i Teresa Freixes.
La manifestació, a la qual s’hi van afegir una vintena d'entitats, va tenir el suport del PP, que hi va portar dirigents de tot Espanya, com ara la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i de Ciutadans. El PSC no hi va participar com a partit, però va fer una crida als militants a assistir-hi. També hi van anar grups o entitats d'ultradreta, com Falange, VOX, Plataforma per Catalunya o Somatemps. Societat Civil Catalana va deixar clar que es desmarcava d'aquestes organitzacions.
La marxa va comptar també amb gent vinguda de diferents punts de l’Estat, que s’hi van desplaçar amb tren, autocars i en cotxes particulars. La manifestació no va estar absenta d’incidents. Els Mossos d’Esquadra van haver d'intervenir en diversos incidents protagonitzats per algunes de les persones que van assistir a la manifestació de Barcelona. Alguns concentrats van trencar la porta d'accés al Parc de la Ciutadella de l'avinguda del Marquès de l'Argentera per arribar al Parlament, on els Mossos van establir un cordó policial per protegir l'edifici del llançament d'objectes. Arran d'això, diversos agents van ser increpats i insultats.
Al llarg de la manifestació, periodistes de TV3 van tenir dificultats per informar amb condicions a causa dels crits i insults que van rebre. Periodistes d’altres mitjans de comunicació van expressar el rebuig a aquest tipus de comportaments. Hi va haver també algunes baralles que van acabar amb lesionats de caràcter lleu. Per exemple, un fotògraf amateur va ser estomacat per un grup de persones que el van perseguir. El fotògraf va patir diverses contusions i té un trau al cap.
Fragment de la consigna
Javier Carrión, un dels concentrats a la plaça de la Font de Tarragona