06 de novembre del 2017
Montserrat Sanmartí dedica el pregó al patró d’Altafulla i demana l’alliberament dels presos polítics
Els Versotets dels Diables Petits i l’obra de teatre ‘Orgasmos’ han tancat aquest diumenge el primer cap de setmana de Festa Major
El context social i polític que estem vivint a Catalunya aquestes darreres setmanes ha marcat el primer cap de setmana de Festa Major a Altafulla. Enguany, una festivitat de Sant Martí un pèl especial i amb un marcat caràcter reivindicatiu.
Pancartes i crits de “llibertat presos polítics” han estat presents en la majoria d’actes de la celebració, que ha vist modificat el seu calendari. L’Ajuntament va decidir suspendre les activitats programades per divendres, i el tret d’inici no ha estat fins dissabte a les 9 del matí amb els coets d’esclat.
L’encarregada d’engegar oficialment una de les festivitats més emblemàtiques del municipi ha estat la veïna Montserrat Sanmartí. Ho ha fet en un pregó en què també s’ha solidaritzat amb els consellers empresonats, i a qui ha relacionat amb la vida de Sant Martí. La pregonera d’aquest 2017, que curiosament es diu Sanmartí, ha fet un repàs de la trajectòria del Sant, així com del simbolisme de la diada de l’11 de novembre, una data important en la vida dels pagesos.
Montserrat Sanmartí ha estat durant molts anys professora de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i és especialista en Paleografia. Està casada amb el veí Narcís Carulla, té tres fills i una néta. Precisament el naixement de la petita va obligar a suspendre la presentació del llibre ‘Catalanes del IX al XIX’, prevista pel passat 27 d’octubre, i que resta a l’espera d’una nova data.
Al balcó de l’Ajuntament, ha estat acompanyada per la regidora de Cultura i Festes, Montse Castellarnau, i per la regidora de Polítiques de Gènere, Marisa Méndez-Vigo, que li han lliurat un ram de flors i una placa commemorativa de l’acte.
Montserrat Sanmartí ha recordat que a Sant Martí se li acostumava a demanar que emparés el poble de malalties, que el protegís de ferides al camp, que el lliurés de condicions climatològiques adverses, i que en beneís la descendència. Personalment, la pregonera li ha demanat “l’alliberament dels presos polítics, i una Festa Major ben feliç i ben plena”.
Posteriorment, han estat les entitats les encarregades de pujar al balcó de l’Ajuntament per manifestar el seu rebuig contra els empresonaments. El cap de colla dels Bastoners d’Altafulla, Josep Maria Ferré, ha llegit un discurs consensuat entre les diverses entitats culturals en què ha asseverat que, “malgrat la profunda tristor que ens provoca veure les nostres institucions suspeses i els nostres legítims representants empresonats per raons polítiques, no cedirem davant d’aquells que ens volen anul·lats”. Per aquest motiu han decidit “mantenir els actes programats i en cada un d’ells alçar la veu per la llibertat”. La decisió la van prendre de forma conjunta en la reunió que l’equip de govern va convocar el divendres a la tarda amb aquestes entitats i els grups de l’oposició.
Malauradament, però, la cercavila infantil prevista pel dissabte a la tarda, s’ha hagut de suspendre a causa de la pluja, mentre que el Concert de Gralles s’ha pogut traslladar al Casal La Violeta, on més tard també ha tingut lloc la Festa M80 Fever Band.
Enguany també s’ha hagut de suspendre l’acte d’elecció de l’Hereu i la Pubilla, segons ha apuntat la regidora de Cultura, Montse Castellarnau, per manca de candidats.
Durant la jornada del dissabte sí que s’ha celebrat el campionat de botifarra, la jornada de voluntariat ‘Viu la platja!’, la trobada de col·leccionistes de plaques de cava, una visita guiada pel municipi, l’espectacle infantil ‘Visca la gresca’ a càrrec de la companyia Arlequí, la inauguració de l’exposició del Cercle Artístic d’Altafulla, una sessió de motjazz de la mà del trio de trompetistes Free Art Three, i la cita del mes de novembre d’Altafujazz amb Crazy Trio & Mathew Simons.
El matí del diumenge ha estat marcat per la gimcana familiar que ha ofert per primera vegada l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA), i per la Diada Castellera de Sant Martí, de nou, amb els Castellers d’Altafulla, els Xiquets de Tarragona, i els Xicots de Vilafranca.
Ja a la tarda, han estat els Diables Petits els protagonistes de la festivitat. Han començat l’actuació amb un correfoc pels carrers de la Vila Closa, que ha culminat amb una potent carretillada a la plaça del Pou, que ha servit per commemorar el seu cinquè aniversari. La celebració tampoc ha passat desapercebuda durant els versots, que enguany han estat acompanyats d’una cançó pensada per l’ocasió.
La jornada ha culminat amb l’obra de teatre ‘Orgasmos’, al Casal La Violeta, a càrrec de Roger Pera i Mònica Pérez.
El programa es reprèn aquest dilluns amb la visita de les entitats a les escoles, i amb una sessió del Club de Novel·la Negra, que girarà entorn del llibre ‘L’amant xinès’, de Margarida Aritzeta.
Els actes de Festa Major s’allargaran fins a final d’aquest mes. Els plats forts arribaran el proper cap de setmana, coincidint amb la diada de l’11 de novembre.