Foto: Ajuntament de Torredembarra
11 de gener del 2024
Mor Mercè Alonso, que va recuperar la vinculació de Torredembarra amb el món de la xilografia i el gravat
Arran del seu treball i de les seves donacions es va iniciar un fons de gravat a l'Arxiu Municipal
Ha mort Mercè Alonso Casanovas (Barcelona, 1944 - Valls, 2023) persona molt vinculada a Torredembarra en l’àmbit de la xilografia. Cal agrair-li l'extens treball de recerca, que va fer sobre la vinculació de Torredembarra amb la xilografia i amb gravadors d'alt nivell durant la segona meitat del segle XX.
Arran del seu treball es va iniciar un fons de gravat a l'Arxiu Municipal de Torredembarra, ja que Mercè Alonso va fer donacions de la seva col·lecció particular i també va animar d'altres persones a què també en donessin.
Igualment, va impulsar la creació del Premi Internacional de Gravat xilogràfic ‘La Torre de l'Encenall’, que convoca cada dos anys l’Ajuntament de Torredembarra i que aporta xilografies contemporànies al fons, que en aquests moments està format per 1.400 gravats.
Aquest diumenge, 14 de gener, tindrà lloc un homenatge a Mercè Alonso. Serà a les 12.30 h, al Cafetó de Can Ferrer de la Cogullada (El Montmell).
CURRÍCULUM DE MERCÈ ALONSO
Llicenciada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, especialitat de Gravat. Va ampliar estudis al Centre genevois de gravure contemporaine (Ginebra-Suïssa). Va exposar dibuixos, pintures i obra gràfica a Barcelona, Madrid, Ginebra, Valls i Tarragona. Va ser la responsable de la conservació i restauració de les col·leccions de matrius calcogràfiques i xilogràfiques del Museu de les Arts Gràfiques de l’Ajuntament de Barcelona (1989-1997) i de la Biblioteca de Catalunya-Unitat gràfica (2000-2012).
La seva especialitat professional era la creació i gestió de projectes de recerca per la Conservació del Patrimoni Gràfic i ha publicat diversos articles i treballs sobre la conservació i la restauració de matrius gràfiques. Coautora del llibre 'El gravat de Torredembarra (1949-2004)' amb Josep-Lluís Albajar, elaborat a partir del projecte guanyador de la X Beca de Recerca Històrica de Torredembarra Manuel Crehuet.