27 de juny del 2023
Més de 160 particulars i entitats presenten al·legacions contra la central fotovoltaica de la Conca de Barberà i l’Urgell
S’hi denuncia l’impacte que tindria un projecte com el previst en el paisatge, el patrimoni cultural, el turisme i el parc agrari de la zona
Més de 160 particulars i entitats presenten al·legacions contra la central fotovoltaica de la Conca de Barberà i l’Urgell, la més gran projectada a Catalunya. El megaparc solar podria ocupar 430 hectàrees a cavall de les dues comarques. Això és l’equivalent a 600 camps de futbol.
Les al·legacions incideixen en l’impacte en el paisatge, en la biodiversitat, en el patrimoni cultural, en el turisme i en el parc agrari de la zona. De fet, el parc se situarà en sòl qualificat amb Protecció Territorial d'interès agrari i paisatgístic. També s’ha al·legat que una central d’aquestes dimensions afectarà la xarxa elèctrica de la Conca, que quedarà saturada.
El projecte, que impulsa l’empresa Shell, contempla la instal·lació de 365 mil panells solars, majoritàriament en terreny agrari.
Un dels municipis afectats per aquest projecte és Passanant i Belltall. La seva alcaldessa, Carme Amenós, lamenta que els ajuntaments es troben amb les mans lligades davant aquesta iniciativa.
A més, dels ajuntaments i entitats veïnals, també ha presentat al·legacions la DO Conca de Barberà. El seu nou president, Ricard Sebastià, lamenta que, abans de tramitar-lo, aquest projecte no s’hagi consensuat amb el territori.
En el cas de la Conca de Barberà, aquest megaparc solar, que es preveu executar en dues fases, afectarà els termes municipals de Passanant i Belltall, Forès, Solivella, Vallfogona de Riucorb, Montblanc i l’Espluga. En el cas de la segona fase només hi ha hagut 15 dies de temps per presentar al·legacions.
La tramitació està en mans del Ministeri, perquè es tracta d’un parc gran, de més de 50 megawatts de potència.
Carme Amenós, alcaldessa de Passanant i Belltall
Ricard Sebastià, president de la DO Conca de Barberà