26 de febrer del 2018
Paco Ibáñez omple el Casal La Violeta d'Altafulla amb un emotiu concert marcat per la reivindicació social i política
L'actuació d'aquest diumenge ha estat la primera del cartell del Barnasants 2018 a Altafulla. La complementarà el concert de Rusó Sala i Sakapatú del proper 8 d'abril
L'esperit crític de Paco Ibáñez ha tornat a aflorar aquest diumenge al vespre en un Casal La Violeta que ha quedat petit davant la immensitat del cantautor valencià. Més de 350 persones han viscut en primera persona la que esdevé la primera proposta del Barnasants 2018 a Altafulla.
Una actuació carregada d'emotivitat i de referències al context social i polític actual que ha arrencat amb el discurs reivindicatiu en favor de la cultura i de la llibertat d'expressió del director del festival, Pere Camps, qui ha assegurat “no tenir por” d'alçar la seva veu. “Quina millor vitamina per no tenir por -ha afegit- que les cançons d'un dels grans, que ha sigut capaç de musicar poetes carregats de paraules que ens donen esperança per seguir lluitant per allò que és just”.
El director d'un dels festivals de cançó d'autor més importants d'Europa ha celebrat que, després de set anys de treballar plegats, el municipi s'ha convertit en un dels referents i en una de les seus més importants, i n'ha agraït la implicació.
Paco Ibáñez ha sortit a l'escenari guitarra en mà i vestit de negre, acompanyat dels aplaudiments d'un públic entregat, impacient per sentir de viva veu l'emotivitat de les seves paraules i de les seves melodies. La seva entrada també ha estat marcada per la reivindicació. Dos poemes enregistrats, un d'Antonio Machado i l'altre de Gabriel García Márquez, han precedit l'actuació, segons paraules del cantautor, “per prendre consciència que són els fills de Franco els que avui ens governen”. Un inici poc habitual “inspirat per les circumstàncies” al qual ha seguit, ara sí, la primera de les cançons de la vetllada, una peça del que ha assegurat que és un dels referents mundials de la cançó d'autor, el francès Georges Brassens, del qual ha interpretat algun altre tema com ara 'Pobre Martín, pobre miseria'. Luis Cernuda també ha protagonitzat part d'aquesta reivindicació amb 'Un español habla de su tierra', amb la qual Paco Ibáñez ha aprofitat per diferenciar “la España de charanga y pandereta de la otra España republicana”, i també ha estat molt aplaudida ‘Soldadito boliviano’, dedicada al Che Guevara. Els romanços 'Un sueño soñaba anoche' o 'Abenámar', i altres poemes musicats de Goytisolo, León Felipe, o Jorge Manrique, són altres de les melodies amb què ha delectat els assistents. L’actuació ha culminat amb el tradicional ‘A galopar’, i amb un bis de Gustavo Adolfo Bécquer.
Gent d'arreu del territori s'ha desplaçat a Altafulla per gaudir del concert. Alguns esperaven entusiasmats tornar a sentir el seu repertori, mentre que d'altres complien el desig de gaudir en directe d'un dels grans referents de la cançó d'autor en castellà.
Una satisfacció que ha compartit l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, qui ha titllat l’actuació de Paco Ibáñez al municipi de “fita històrica i inoblidable”. Ha reconegut que “el repte és cada vegada més gran”, i ha destacat “l’afabilitat i la senzillesa” del cantautor.
La seva actuació al municipi la complementarà el concert de Rusó Sala i Sakapatú, que presentaran el seu últim disc el 8 d’abril a les 7 de la tarda al Casal La Violeta. Un treball on canten a Víctor Jara i Violeta Parra de la mà de la dolça veu de l’empordanesa i les sonoritats i harmonies renovades de Sakapatú, amb aires mediterranis i sud-americans.
Les entrades es poden adquirir a un preu de 7 euros a taquilla, i de 5 euros en venda anticipada a través de barnasantstickets.cat.
Pere Camps, director del Barnasants
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Carro de veus del públic