Notícies
Foto: Arxiu
20 d'octubre del 2020
Primera passa per dignificar els republicans enterrats a la fossa comuna de Salomó
L'obertura de la fossa de la Guerra Civil ubicada al cementiri municipal ha de permetre identificar els cossos enterrats i donar-hi una sepultura digna
Aquest dimecres s'obre la fossa comuna de la Guerra Civil ubicada al cementiri municipal de Salomó. Una obertura que forma part del Pla de fosses impulsat des de la conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya a través de la direcció general de Memòria Democràtica.

Els arqueòlegs preveuen trobar-hi les restes de soldats republicans morts durant l'ocupació franquista de Salomó, al gener de 1939. Els mateixos veïns van recollir amb un carro els cadàvers que havien quedat estesos al terra i els van enterrar en una fossa al cementiri. Hi podria haver enterrats una vintena de soldats republicans tot i que aquesta és una dada que no se sap del cert. N'ha parlat a Altafulla Ràdio l'alcalde de Salomó, Antoni Virgili, qui també ha destacat que hi ha tres persones identificades i que ha estat a través de la iniciativa de les famílies de dues d'elles, que s'ha pogut tirar endavant l'obertura.

L'obertura de la fossa de Salomó va ser anunciada recentment per part del vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, qui va assegurar que la Generalitat té clar que per millorar la qualitat democràtica de les societats contemporànies s'ha d'impulsar una política pública que passi per un reconeixement de la memòria individual i col·lectiva.

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Salomó, qui ha destacat la importància de donar una sepultura digna als soldats que van morir en la guerra i van ser enterrats sense cap mesura i de manera anònima, tan sols pel fet de ser del bàndol perdedor.

Els treballs d'excavació de la fossa de Salomó s'allargaran com a màxim fins el 30 de novembre. Per part del consistori de Salomó es valora la celebració d'algun acte que posi en valor la fossa i reveixí com a reconeixement a les persones que hi són enterrades si bé aquest acte possible haurà d'esperar a que la situació sanitària millori.

Després de l'excavació de Salomó, és previst que a la demarcació de Tarragona se'n faci una altra, en aquest cas a Móra d'Ebre. Amb aquestes dues, la Generalitat ja haurà obert 34 fosses gràcies al Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i prioritza l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En aquests tres anys, la inversió en l'obertura de fosses i la identificació de víctimes ha estat de més de 2 milions d'euros.

Les excavacions del Pla han facilitat la recuperació de 314 persones. D'aquestes, vuit han estat identificades amb el Programa d'identificació genètica, que és el  sistema que disposa d'una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s'encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.
Antoni Virgili, alcalde de Salomó
Antoni Virgili, alcalde de Salomó
Social
Et recomanem
Pleamar Vintage Market
18 i 19 de maig al parc de Voramar
Programa complet a: www.pleamarmarket.com
Diada castellera de primavera
19 de maiga les 12:30h a la plaça Martí Royo
Amb: Nois de la Torre, Xiquets de Cambrils i C. d'Altafulla
Festival Tarraco Viva
19 de maig a les 12:30h a la pineda de l'Era del Senyor
Més informació a: www.tarracoviva.com
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla