Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
11 d'abril del 2024
Productors i transformadors de la garrofa es reuneixen a Altafulla per abordar els reptes del sector front al canvi climàtic
La vila acull la trobada amb la voluntat de posicionar-se com a seu de celebració de congressos i diversificar així l'oferta turística
El futur del sector de la garrofa s'ha debatut aquest dijous a Altafulla en la celebració de l'11a Jornada Tècnica de les Empreses Innovadores de la Garrofa, que ha acollit més de 160 persones inscrites arribades de diferents punts de la geografia estatal on el conreu del garrofer és destacat. Tots ells i elles interessats a conèixer les novetats en el sector pel que fa a tècniques de cultiu, maquinària i, sobretot, com fer front a les problemàtiques amb les quals es troben, especialment pel que fa al canvi climàtic i possibles afectacions a l'arbre. Igualment, ha estat un moment d'intercanvi d'impressions i contacte entre productors i compradors, responsables d'empreses transformadores. És el cas de productors com José Maria Martínez o Juan Andrés Jiménez, ambdós de Cartagena (Múrcia), de Ramon Joanpere de Maspujols o de Carles Armengol, responsable de la manufacturera Armengol Hermanos, del Catllar.

També de Múrcia han arribat unes investigadores del CSIC que es troben engegant un projecte relatiu al sector i volien prendre bona nota de les explicacions de la jornada.

Des de l'organització del certamen, el Joan Tous, destaca la possibilitat que ofereix aquesta jornada per conèixer les novetats del sector i intercanviar experiències per millorar els conreus i les aplicacions del fruit.

En la mateixa línia s'ha expressat la directora dels serveis territorials del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat a Tarragona, Glòria Tibau, qui apunta a l'existència d'un pla per millorar els conreus de la garrofa atenent a les circumstàncies del canvi climàtic i de la sequera, unes circumstàncies que considera afavoreixen una espècie com el garrofer, molt resistent a aquestes condicions climàtiques.

Per la seva banda des de l'Ajuntament d'Altafulla, que coorganitza aquestes jornades, el regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Comerç, Tomàs Serra, valora l'oportunitat que representa per la vila acollir aquest tipus d'esdeveniments com una llavor en la voluntat de posicionar-se com a destinació turística de congressos.

El Casal Municipal La Violeta ha acollit aquesta jornada tècnica que s'ha desenvolupat durant tot el matí d'aquest dijous, amb xerrades i ponències, debats-col·loqui, la presentació d'un llibre sobre la garrofa i l'entrega del premi al millor arbre monumental de l'Estat. A la tarda és el torn de gaudir d'un àpat basat en la garrofa i de visitar un conreu local i descobrir l'entorn de la vila. Molts dels assistents, a més, aprofitaran per fer nit en allotjaments d'Altafulla.
Participants a la Jornada Tècnica de la Garrofa
Joan Tous, coordinador de la Jornada Tècnica de la Garrofa
Glòria Tibau, directora dels SSTT de ACAA i Tomàs Serra, regidor de Promoció Econòmica d'Altafulla
Social
Et recomanem
Art al carrer: mercat d'art d'Altafulla
2 de juny de 10h a 15h a l'era del Senyor
Organitza: Cercle Artístic d'Altafulla
22è Aplec de sardanes 'Vila d'Altafulla'
9 de juny durant tot el dia al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla