Foto: Castellers d'Altafulla
31 de juliol del 2023
Proposen que s'atorgui la Creu de Sant Jordi als Castellers d'Altafulla
Es justifica amb la trajectòria de la colla, que compleix enguany 50 anys i l'esperit integrador i dinamitzador que té en la vila
L'Ajuntament d'Altafulla proposarà a la Generalitat de Catalunya que els Castellers d'Altafulla rebin la Creu de Sant Jordi, un dels reconeixements més importants que atorga el Govern del país i que distingeix persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
Des del consistori asseguren que la colla altafullenca reuneix sobradament els requisits pe aquesta distinció. Enguany fa 50 anys que un grup de joves de la vila va començar a assajar a la plaça del Pou i va crear-se com l'onzena colla existent fins al moment, la que tenia el poble més petit, i la primera de la contornada del Baix Gaià. Així mateix, va ser la primera colla a incorporar la senyera en el seu escut. La primera actuació la van fer l'11 de novembre de 1973, per Sant Martí i a partir d'aquí van contribuir a dur el fet casteller, i la cultura catalana, a diferents pobles on no tenien colla a més de ser presents també, de manera puntual, a l'exterior com a Madrid, Castelló, Lekeitio o a Roviano, ciutat agermanada a Itàlia.
Per altra banda, es destaca la seva condició d'eina integradora tant per a catalans com per a nouvinguts, a més de ser una de les entitats més actives i presents en la vida del poble.
Pel que fa a la seva activitat estrictament castellera, es posa en valor el fet d'haver afrontat les dificultats de ser una colla petita en un territori tradicionalment casteller i envoltada de colles punteres. Malgrat una aturada durant cinc anys, es va reprendre l'activitat i s'ha consolidat com a colla de 7, amb el 5 de 7 com a màxima construcció feta fins ara.
Un els trets distintius de la colla és la pujada del pilar per les escales que cada 11 de novembre, a dos quarts d'onze del matí, enfila els més de 40 esglaons que separen la plaça del Pou de la plaça de l'Església, en un recorregut irregular i atapeït d'un públic entusiasta, la tradició del qual es remunta al segle XIX. Actualment la colla gaudeix d'una salut formidable, tant a nivell casteller com social, i la Pallissa de l'Era de l'Ixart, el seu emblemàtic local, és un dels punts neuràlgics de la vida cívica de la vila.
La proposta per aquest atorgament es du a debat aquest dilluns al ple ordinari amb la voluntat que rebi el vistiplau de tots els grups de la Corporació.