24 de setembre del 2022
Protecció Civil tanca l'Alerta del Pla INUNCAT un cop superada la fase més extrema de l'episodi de pluges previst per aquest cap de setmana
El Pla queda en situació de Prealerta ja que els models meteorològics indiquen que a la nit es poden reactivar les precipitacions amb intensitat al Tarragonès
El comitè tècnic del Pla d’emergències per inundacions INUNCAT s’ha reunit aquest matí per analitzar i fer seguiment de les afectacions produïdes per les precipitacions d’ahir a la tarda i vespre i valorar les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de cara al dia d’avui. En aquest sentit, s’ha decidit donar per finalitzada la fase d’Alerta del Pla INUNCAT, que queda ara en situació de Prealerta, a l’espera d’una nova línia de precipitacions prevista per aquesta tarda que afectaran la zona del Pirineu, Prepirineu, nord-est de Catalunya i que també es podrien reproduir, de nou, a la zona de Tarragona a la nit.
Segons l’SMC, per aquesta segona fase de l’episodi de precipitacions no es preveuen intensitats que superin els 20 l/m2 en 30 minuts ni que produeixin acumulacions significatives a diferència del fenomen d’ahir al Camp de Tarragona.
Quant a les precipitacions de la passada nit, tot i que han tingut intensitats fortes, s’han anat desplaçant de terra a mar i no han tingut temps de deixar grans acumulacions ni produir incidències rellevants. Cal destacar que les precipitacions d’ahir a Tarragona van ser molt estàtiques i amb força durada, fet que va provocar assolir acumulacions superiors als 100 l/m2.
Pel que fa a les dades d’acumulació de pluja els registres més destacats han estat Altafulla amb 160 l/m2, Tarragona amb 130,5 l/m2, Constantí amb 126,6 l/m2 i Torredembarra amb 86 l/m2. Sobre els registres d’intensitat cal destacar el de Tarragona amb 49,1 l/m2 en només 30 minuts.
Pel que fa al balanç d’incidències, la zona més afectada ha estat la ciutat de Tarragona i especialment la part baixa més propera al litoral. Protecció Civil manté la coordinació amb els municipis més afectats per les pluges i especialment amb l’Ajuntament de Tarragona per la valoració conjunta de la situació del municipi i possibles necessitats. L’ajuntament de Tarragona va activar ahir a la tarda el seu CECOPAL per la coordinació de la resposta.
D’altra banda, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 6 del matí, 963 trucades relacionades amb 596 expedients. Per comarques, la majoria de trucades s’han fet des del Tarragonès (854) i el Baix Camp (45). Per municipis, s’han fet des de Tarragona (508), Salou (96), Vila-seca (93) i el Catllar (50).
Els Bombers de la Generalitat han atès, entre les 12 de la mitjanit i les 11:30h d’aquest matí, 310 avisos arreu de tota Catalunya a causa de l’aiguat de la passada matinada. Principalment, arbres i branques caigudes, petites inundacions de baixos, revisió de filtracions d’aigua en interiors i neteja de vies que havien quedat bloquejades per tolls d’aigua, fang i la caiguda de pedres. Per Regions d’Emergències, els avisos rebuts des de Tarragona han estat 207.
El Servei Català del Trànsit (SCT) informa que ja s’ha normalitzat la situació a l’A-7 a Vila-seca, a l’N-340 a Vila-seca i a l’AP-7 a Altafulla on s’havia tallat un carril per acumulació d’aigua. I pel que fa al subministrament elèctric encara queden 1.200 abonats afectats a diferents municipis, sobretot de Tarragona.
Paral·lelament, els gestors de les conques dels rius a Catalunya, la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), han confirmat que s’ha fet seguiment de les precipitacions i que no es detecten ni es preveuen cabals per sobre de la normalitat. Tot i així, encara que la situació fluvial no sigui preocupant caldrà estar mol atents als guals dels cursos fluvials perquè baixen amb aigua.
Per acabar, l’hospital Santa Tecla de Tarragona ha recuperat la normalitat després de patir inundacions a la zona de vestidors, que no van afectar l'àrea assistencial.
Davant de les previsions de noves precipitacions aquesta tarda, Protecció Civil recorda les següents recomanacions: fer seguiment de l’evolució meteorològica a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials del Servei Meteorològic de Catalunya i Protecció Civil de la Generalitat; si s’ha d’agafar el cotxe, prèviament informar-se de l’estat de la xarxa viària; evitar circular o apropar-se, tant amb vehicle com a peu, en llocs on hi pugui haver acumulació d’aigua, així com rieres i torrents davant la possibilitat de crescuda sobtada del nivell de l’aigua; en cas de ser sorprès per precipitacions importants a l'exterior, en un lloc urbanitzat buscar refugi dins d'un edifici segur i tancar bé portes i finestres, i a la muntanya, dirigir-se a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents; i a casa, si entra aigua, pujar a les plantes elevades i no baixar al soterrani o al garatge si està inundat.
Per a qualsevol emergència s’ha de trucar al telèfon únic d’emergències 112. Tots els consells per pluges es publiquen al web interior.gencat.cat i es pot fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat.