17 de juny del 2022
Recuperen un altar de l'època romana que va ser robat al Museu Arqueològic de Tarragona el 1962
La peça va ser entregada de forma voluntària per un ciutadà nord-americà, que l'havia adquirit en una casa de subhastes dels Estats Units
Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Arma de Carabineros d'Itàlia, la Homeland Security Investigations dels Estats Units i del Ministeri de Cultura i Esport, han recuperat una peça arqueològica de gran valor històric, que va ser robada al Museu Arqueològic de Tarragona el 1962. Es tracta d'un petit altar, o ara domèstic, de l'època romana realitzat en marbre blanc. Va aparèixer a la base de dades del Corpus Inscriptionum Latinarum, una recopilació d'inscripcions llatines per part d'Emil Hüber, publicada el 1869.
La investigació va començar a mitjans del 2015, quan els agents van tenir coneixement de la possible localització de la peça. Les autoritats italianes van informar que aquesta constava com a venuda en una casa de subhastes en línia als Estats Units. L'altar, de 12 centímetres d'altura, té gravada una inscripció llatina dedicada al deu Júpiter i en la qual es pot llegir 'Al Sacre Júpiter Capitolí, bo i màxim'.
Les ares són construccions petites, que es destinaven com a altars per a les ofrenes a les divinitats. És a dir, són monuments religiosos aixecats al costat dels terrenys sagrats, temples o santuaris, i inclús de forma privada en alguns habitatges.
Els tècnics del Museu Arqueològic de Tarragona, va confirmar als agents, que la peça localitzada era la que van robar en els anys 60 del segle XX, i que formava part dels fons del museu des de l'any 1880.
Les tasques d'investigació entorn la casa de subhastes dels Estats Units, van revelar que la peça procedia d'una col·lecció britànica. A continuació, els agents van sol·licitar la col·laboració de les autoritats nord-americanes, les quals van verificar que l'altar romà havia estat adquirit l'any 2002 a Londres. Vuit anys més tard, va vendre la peça a un ciutadà que residia a la capital britànica, que posteriorment va entregar-la voluntàriament al saber que era d'origen il·legal.
Així, va dipositada a l'ambaixada d'Espanya a Londres, des d'on va ser traslladada a Tarragona.