Foto: Ajuntament de Roda de Berà
20 de setembre del 2022
Roda de Berà proposa diferents accions per afrontar la problemàtica amb la regressió de les seves platges
Entre aquestes hi ha el transvasament de sorra i el dragatge des de la platja Llarga, recol·locar les roques de l'escullera i un projecte d'estabilització a llarg termini
Roda de Berà ja està planificant la pròxima temporada d'estiu amb la mirada posada en l'estat de les platges i en evitar que se succeeixin episodis de pèrdua de sorra com els que s'han donat enguany degut als fenòmens meteorològics.
És per això que l'Ajuntament de Roda de Berà cerca solucions en consens amb la Direcció General de Costes de l'Estat, la Generalitat de Catalunya i també agents econòmics de la vila directament afectats en aquesta qüestió com el Port Esportiu de Berà i els tres càmpings del municipi. Igualment, s'ha cercat el suport de la Universitat de Cantàbria, des d'on fa anys es va estudiar el litoral rodenc a instàncies del mateix consistori.
Entre les línies de treball que hi ha sobre la taula després d'una reunió amb els diferents implicats, hi ha la solució immediata per a l'estiu de l'any que ve per a l'obligada regeneració de sorra al tram nord, sobretot, de la platja Llarga. Apunten al transvasament de sorra però minimitzant l'impacte del pas de camions per Creixell, ja que el tonatge d'aquests està afectant el pont que creua la via en el terme municipal veí. Es vol que els camions siguin més petits i accedeixin a la platja a través del pas soterrat de la via del tren a La Barquera. Aquesta actuació es vol fer durant la primavera i intentar acumular sorra en un punt encara per determinar.
Una altra de les opcions és dragar del banc de sorra que actualment hi ha a uns 150 metres de la vora del mar, al tram nord de la Platja Llarga. Aquesta sorra, uns 8000 metres cúbics, és la que es va transvasar des de la platja de la Pallisseta la primera setmana del passat mes de juny, la qual, dies després, un temporal inesperat va fer que el mar se la tornés a emportar i la deixés allà, a pocs metres de la riba. Enguany es vol aconseguir el permís per fer aquesta acció i que aquest tingui vigència per quatre anys. El consistori comptaria amb una partida pressupostària suficient per aquesta tasca, com es va voler fer enguany, amb 43.000 euros.
Per altra banda, s'estudia recol·locar les roques de l'escullera que protegeix el passeig Marítim i la plaça Mariners, ja que l'aigua hi passa per damunt.
I pel que fa a solucions més sòlides, caldrà pensar a llarg termini, com ja es va fer al 2007 encarregant un estudi sobre el litoral rodenc a la Universitat de Cantàbria. En aquest estudi es planteja un projecte d'estabilització de la platja que contemplava la construcció d'un dic exempt, un espigó perpendicular a la costa, o bé un dic submergit. Ara, però, caldrà actualitzar aquest projecte tenint en compte les circumstàncies actuals i és per això que aquesta setmana el consistori ha programat una trobada amb representants de la Universitat de Cantàbria i novament amb administracions catalana i estatal a més dels càmpings.