Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
20 de novembre del 2023
S'inaugura oficialment el nou arxiu municipal d'Altafulla, que millora l'organització del fons i l'accés a aquest
A finals d'any es rebrà una subvenció per continuar digitalitzant documents d'ús habitual, penjar-los en línia i evitar la seva degradació
L'entorn de les antigues escoles Teresa Manero ja té un nou equipament obert a la ciutadania, concretament allà on s'ubicava la llar d'infants. Es tracta de l'Arxiu Municipal d'Altafulla, que atresora el fons històric i la documentació de caràcter urbanístic de la vila. A més, es compta amb una sala de consulta d'accés lliure i sense necessitat de reserva prèvia, tan sols omplint un formulari al moment per poder accedir als documents preservats. L'horari, dilluns i dimecres de 9h a 14h.

Una informació amb la qual ja compten els ciutadans d'Altafulla després que l'equipament obrís portes fa unes setmanes i que s'inaugurés oficialment aquest divendres en un acte on es va posar en valor allò que representa comptar amb un equipament d'aquestes característiques. Un dels padrins de l'Arxiu d'Altafulla ha estat l'Arxiu Històric de Tarragona, que, al seu temps, és també l'Arxiu Comarcal del Tarragonès. El seu director, Ricard Ibarra, explica que ja feia anys que es mantenien converses amb el consistori per instar-lo a posar ordre en el seu fons i donar entitat a l'arxiu municipal, com finalment s'ha fet, per la qual cosa, també s'ha felicitat.

20231120_IBARRA_Arxiu

En el mateix sentit s'ha expressat la regidora de Cultura, Gemma Maymó, qui destaca que enguany s'ha culminat un procés al qual es va posar fil a l'agulla amb la contractació de personal qualificat per dur-lo a terme.

20231120_MAYMO_Arxiu

Amb l'arxivera Patrícia Terrado capitanejant aquesta transformació de l'arxiu, s'ha pogut fer fins a dues desafeccions de fons i comptar amb espais organitzats on per trobar els documents tant per a la ciutadania en general com per als treballadors municipals, que sovint requereixen consultar els arxius o a la inversa, són ells mateixos els que generen documentació que cal custodiar.

A més, Terrado ha explicat que pròximament, a finals d'any, s'espera rebre una subvenció per poder continuar la tasca de digitalització del fons local. Això permetrà penjar a una plataforma en línia aquells documents que tinguin més demanda per ser consultats. D'aquesta manera se'n facilitarà l'accés a l'hora que se'n preservarà la seva conservació, ja que no caldrà manipular-los físicament.

Terrado ha celebrat que la inauguració de l'arxiu ha servit per donar visibilitat al servei i posar-lo a l'abast de la ciutadania. Aquest nou espai compta amb 286 metres lineals de documentació, als quals cal sumar també els de l'arxiu administratiu que es troba a les dependències de l'Ajuntament.
Ricard Ibarra, director de l'arxiu Històric de Tarragona
Gemma Maymó, regidora de Cultura d'Altafulla
Patrícia Terrado, arxivera municipal
Social
Et recomanem
Revetlla de Sant Joan
23 de juny a partir de les 21h a la zona verda del Castell
Programa complet a: www.altafulla.cat
Taller 'Educació sexual i literatura'
25 de juny a les 17h al museu etnogràfic
Inscripcions al Whatsapp: 608 589 530
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Programa complet a: www.altafulla.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla