Notícies
Foto: Twitter @cegisan
25 de juliol del 2023
S'intensifiquen les actuacions per eliminar la vespa asiàtica a Altafulla per l'arribada de les èpoques de més proliferació
L'avís dels veïns és clau per detectar i eliminar els nius d'aquest insecte invasor de manera ràpida i amb productes biològics
Mitjans d'estiu i, sobretot la tardor, és l'època en què es poden veure més nius de vespa asiàtica pel cicle de creació d'aquestes estructures. El procés s'inicia en alçades més elevades dels arbres, per part d'una vespa reina i les construccions són més petites. Per tant, són més difícils de veure, tot i ser-hi. És ara, a finals de juliol, quan comencen a traslladar-se aquests nius i crear-se'n uns de secundaris més grans i a una alçada més baixa, fent-los també més visibles. Així ho ha apuntat en aquesta emissora el responsable de la consultora mediambiental Dàurica, que s'encarrega del control de la vespa asiàtica a Altafulla, Jaume Soler.

De la mà de Dàurica, l'Ajuntament d'Altafulla ja fa un parell d'anys que treballa per l'eliminació de ruscs d'aquesta espècie invasora tot fent un control durant tot l'any i realitzant captures preventives de vespa reina cap a la primavera. D'aquesta manera, mitjançant trampes, es captura l'insecte i s'impedeix que comenci a fer el niu.

En paral·lel, quan es detecta un niu, ja més avançat l'any, es procedeix a eliminar-lo, com ha succeït aquesta mateixa setmana. I s'ha fet gràcies a l'avís dels veïns, que han alertat dels fets. Aquest mateix dimarts s'ha pogut actuar eliminant el rusc de manera segura amb productes biològics, amb un procediment que ha explicat Soler.

Com assenyala Soler, segons els casos, l'eliminació del rusc no és necessària, ja que només cal actuar contra les inquilines d'aquest "habitacle", perquè un cop buit, no es pot tornar a utilitzar. Amb tot, els nius acostumen a eliminar-se per evitar que la població es pugui confondre i creure que encara hi ha vida en aquell rusc.

Recordem que la proliferació de la vespa asiàtica a Catalunya i a Tarragona, fa cosa d'uns 2 o 3 anys ha encès les alarmes dels qui vetllen per la preservació del medi ambient i també, especialment entre els apicultors. Es tracta d'un insecte invasor que, entre altres, es menja les abelles autòctones. Per tant, influeix negativament en el procés de pol·linització que realitzen les abelles i que contribueix a la conservació de la nostra biodiversitat.

Aquest és un dels perills més significatius de l'espècie, més enllà de les molèsties que pugui ocasionar en altres àmbits o per les seves picades.
Jaume Soler, membre de Dàurica
Jaume Soler, membre de Dàurica
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla