07 d'octubre del 2024
Salomó torna a donar sepultura a 21 soldats republicans de la Guerra Civil, que encara no han estat identificats
El conseller Espadaler ha lliurat a la família les restes de Josep Bellet, caigut en plena retirada i exhumat d'una fossa comuna al 2020
Aquest dissabte 5 d'octubre, el cementiri de Salomó va acollir un emotiu acte de re-inhumació de les restes de 21 soldats republicans no identificats, exhumats d'una fossa comuna de la Guerra Civil. L'esdeveniment, presidit pel conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, va incloure també el lliurament de les restes identificades de Josep Bellet Pérez, un soldat republicà originari de Bell-lloc d'Urgell, als seus familiars.
El conseller Espadaler va destacar la importància d'actes com aquest, i va afirmar que "cada vegada que podem identificar una persona desapareguda durant la Guerra Civil o la dictadura franquista i retornar les restes als seus familiars, realitzem un acte de justícia, de reconeixement i d'homenatge, perquè mai més torni a passar". També va subratllar la continuïtat del compromís del Departament amb les polítiques de memòria democràtica, reforçat per un marc legislatiu sòlid.
L'acte va permetre tancar un capítol llargament esperat per la família de Josep Bellet, la primera persona identificada de la fossa comuna del cementiri de Salomó i la 26a a Catalunya. Les restes de Bellet, que va morir el gener de 1939, van ser exhumades l'any 2020, juntament amb les d'altres 21 soldats republicans, en el marc d'una excavació realitzada dins del Pla de Fosses de la Generalitat. Gràcies al Programa d'Identificació Genètica impulsat per la Generalitat el 2016, en què la seva neboda Laura Niubó Bellet havia participat tot facilitant una mostra d'ADN, es va poder identificar el cos de Josep Bellet. Niubó, emocionada, va agrair la tasca de tots els professionals implicats i va afirmar que "des d'avui podrem honrar el tiet amb la dignitat que es mereix".
A més de les restes de Bellet, el conseller Espadaler va lliurar als familiars diversos objectes personals recuperats durant l'excavació, com ara botons metàl·lics amb l'emblema de l'exèrcit d'aviació republicà, una sivella de ferro i altres elements associats a la seva indumentària. Les restes de Bellet seran inhumades de nou al cementiri de Bell-lloc d'Urgell, tal com desitjava la família.
Amb tot, malgrat els esforços realitzats, no ha estat possible identificar les restes dels altres 21 soldats republicans exhumats. Per tal de dignificar la seva memòria, les restes es van re-inhumar de manera individualitzada en dos nínxols del cementiri de Salomó, esperant que en el futur es puguin obtenir més dades per identificar-los i retornar-los a les seves famílies. En aquest sentit, el conseller Espadaler va insistir en la necessitat de continuar treballant en la identificació de desapareguts, i va destacar que "tots aquests soldats mereixen el nostre respecte i reconeixement. Van lluitar en defensa de la llibertat i la democràcia, i el seu sacrifici no pot quedar en l'oblit".
Recordem que la fossa comuna de Salomó es va incloure a la base de dades de fosses de la Guerra Civil i la dictadura franquista el 2010. Va ser el lloc d'enterrament de 22 soldats republicans morts durant els combats al front de Gaia, el gener de 1939, en plena retirada davant les tropes franquistes. Els cossos, enterrats de manera precipitada, van ser exhumats el 2020. La disposició desordenada dels esquelets i la presència d'elements militars van confirmar que els soldats havien mort al camp de batalla i havien estat traslladats posteriorment a la fossa. Per mantenir viva la memòria dels esdeveniments, en el mateix acte de re-inhumació, es va inaugurar un plafó informatiu de la Xarxa d'Espais de Memòria a l'entrada del cementiri, que explica el context històric d'aquests fets
Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica
Laura Niubó Bellet, neboda de Josep Bellet
Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica