Foto: Arxiu - Altafulla Ràdio
16 de desembre del 2022
Satisfacció general a Altafulla per l'encàrrec d'una diagnosi sobre les dinàmiques marines
Disparitat d'opinions pel que fa a les solucions finals que pugui aportar aquest estudi que realitzarà la UPC, entre aquestes, un espigó
La reunió del Comitè de Gestió de la platja d'Altafulla sembla que ha posat d'acord als seus integrats pel que fa a la percepció de l'encàrrec per estudiar les dinàmiques marines a la costa altafullenca. El conveni de col·laboració entre l'Ajuntament d'Altafulla i el Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC ha de permetre realitzar una diagnosi acurada de com es comporta el mar davant el litoral d'Altafulla i com es poden determinar solucions per mitigar la pèrdua natural de sorra. Unes solucions que poden passar o no, per la instal•lació d'un espigó al mar. Unes solucions que arribaran quan es compti amb la diagnosi però que en cap cas es poden avançar, asseguren algunes de les veus presents.
Entre aquestes la de l'Associació Mediambiental La Sínia, representada per un dels membres de la junta, Albert Pardo. Pardo es mostra satisfet per la possibilitat de disposar d'un estudi sobre la dinàmica de la platja d'Altafulla, però assegura que posar un espigó al mar és "molt intervencionista i irreversible".
En línies similars s'expressa qui fins aquest passat mes de maig encapçalava la regidoria de Medi Ambient i va tirar endavant el pla de gestió de la platja, Alba Muntadas. La regidora de l'EINA-ERC es mostra satisfeta "que s'hagi optat per escoltar la veu dels científics" i aposta per fer compatibles les actuacions en superfície, com les dunes proposades en el pla de gestió, amb les actuacions que puguin sorgir de l'estudi de la UPC.
Pel que fa a un altre dels assistents a la reunió, el regidor no adscrit Xavier Rofas, també es mostra satisfet amb la idea de fer l'estudi i considera que caldrà "espigonar" la costa d'Altafulla.
Des del punt de vista de l'empresariat local, també representat en la reunió per algun restaurador, s'aposta clarament per l'estructura artificial, ja que "als llocs on existeix un espigó, hi ha sorra mentre que als llocs on no, no n'hi ha", com assegura el president de l'Associació Turística de Comerciants i Empresaris d'Altafulla (ATECA), Josep Maria Lloret.
En qualsevol cas, l'estudi sobre el comportament del mar a Altafulla trigarà encara uns 3-4 anys en aportar solucions factibles. Esperant que arribin, el que és clar és que les administracions competents hauran de gestionar el mentrestant.
Albert Pardo, membre de l'Associació Mediambiental La Sínia
Alba Muntadas, regidora de l'EINA-ERC i Xavier Rofas, regidor no adscrit
Josep Maria Lloret, president d'ATECA